Вхід

Календар новин

Пон
Втр
Срд
Чтв
Птн
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Жовтень 2015
 


Учасник конкурсу "Класний керівник 2015"

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

«Формування здорового способу життя у школярів»

 

Підготувала:

Жульжик Галина Василівна

 

 

 

2015

Анкета учасника

конкурсу  «Класний керівник 2015»

1.​ Прізвище, ім'я, по батькові Жульжик Галина Василівна

2.​ Дата і місце народження 23.07.1967 с. Дерть Рокитнівського району Рівненської області

3.​ Місце проживання с. Синіжево Рокитнівського району Рівненської області

телефон, е-mail galinaaaa111.blogspot.com

4.​ Паспортні дані (серія, номер, ким і коли виданий, адреса місця реєстрації) СР 481445, виданий Рокитнівський РВ УМВС 08 грудня 1998 року

5.​ Які навчальні заклади Ви закінчили, у якому році, спеціальність за дипломом Рівненський педінститут ім..Мануїльського, 1991р

6.​ Місце роботи (повна назва, телефон) Дертівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

7.​ Стаж роботи: загальний 29 років

у тому числі педагогічний  29 років

8. Кваліфікаційна категорія      вища

9. Звання

10. Державні нагороди, відзнаки (обов'язково вказати рік нагородження)

11. Клас, у якому Ви є класним керівником  7

12. Мова викладання  українська

13. Проблема (тема), над якою працюєте «Формування здорового способу життя»

14. Інноваційні форми роботи та технології, що використовуються

проекти, години спілкування

15. Ваше педагогічне кредо «Віра в людину, радість до життя, любов до дітей»

23.10.2015 рік                                        Підпис         __________ Жульжик Г.В.

 

Характеристика  - подання на класного керівника Дертівської ЗОШ І-ІІ ступенів Жульжик Галину Василівну

 

Жульжик Галина Василівна працює класним керівником 7класу Дертівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Загальний стаж роботи – 29 років. З них класним керівником - 19 років. За час роботи зарекомендувала себе тільки з позитивного боку, досконало освоїла функції діяльності класного керівника та усвідомила всю значимість даного роду діяльності у системі виховання і освіти. Володіючи значними знаннями в галузі педагогіки і психології, зуміла визначити вузлові моменти в роботі з виховання підростаючого покоління, які повинні бути посилені соціально-педагогічним впливом. Головним завданням у своїй роботі Жульжик Галина Василівна визначає функцію створення умов для соціального та педагогічно обгрунтованого виховного процесу, інтегрованого в загальноосвітній простір школи. У своїй роботі Галина Василівна використовує інноваційні методики, творчо підходить до організації відкритих виховних заходів, тісно співпрацює з батьками своїх вихованців. Мабуть, тому її семикласники – виховані, спокійні, відповідальні і вже два роки поспіль в рейтингу життя школи посідають перше місце. Вчителька є членом шкільного методичного об′єднання класних керівників та бере активну участь у засіданні районного об′єднання. Галина Василівна працює над проблемою «Формування здорового способу життя».

Вона є прикладом для своїх вихованців – справедлива, відповідальна, порядна, оптимістична.

РоботуЖульжик Галини Василівни  як класного керівника можна вважати зразком виконання професійного обов′язку.

 

 

                       Директор школи                           Крупенко А.К.

 

Опис власного досвіду з теми

«Формування здорового способу

життя у школярів»

                              

Виховання дітей – дуже відповідальна  справа. Перед класним керівником постає чимало складних і водночас важливих завдань. Як виростити гармонічну особистість, на які моральні цінності зорієнтувати дитину? Як допомогти їй зберегти на все життя доброту, людяність, вірність своїм родинним витокам? Класний керівник – це особа, яка за дорученням має повсякденний досвід до найдорожчого народного багатства душі, розуму, почуттів дітей, підлітків і юнаків.

Класний керівник творить  найбільше багатство суспільства  - людину. Основне призначення класного керівника зумовлене сучасним завданням, яке ставить перед собою суспільство, - максимальний розвиток кожної дитини, збереження  її неповторності, розкриття її потенційних талантів та створення умов для  нормального духовного, розумового та фізичного вдосконалення.

Моя мета – виховати незалежні й творчі гармонійні особистості, справжніх патріотів нашої держави. Дітям потрібна не стільки опіка, скільки дружня порада, розумне керівництво, духовна підтримка. Але духовну підтримку надавати важко. Потрібно бути цікавим для своїх вихованців.

У своїй роботі я керуюся Декларацією прав дитини, Концепцією
національного виховання студентської молоді, Програмою національного виховання учнівської молоді Рівненщини на 2008-2020 роки та іншими нормативно-правовими документами.

Сьогодні особливо гостро  стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що  здоров’я – найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починає цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою. Без здоров’я немає щастя. Іноді діти навмисно все роблять для того,  щоб загубити своє здоров’я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на тих і яких потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це думають і лише хизуються перед друзями. Та тільки чим? Не дуже приємно і, навіть, шкода дивитися  на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров’я.

Тому моєю проблемною темою є «Формування здорового способу життя». Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби чи фізичних вад. Поняття «здоров’я»  нерозривно пов’язане  із поняттям «здоровий спосіб життя», як сценарій  життєдіяльності, спрямованої  на збереження та покращення здоров’я школяра. Тому і основу моєї роботи покладено системний підхід до формування основ здорового способу життя учнів. Я намагаюсь створити середовище, яке формує здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу за такою моделлю.

  1. Оздоровчі паузи, фізкультхвилинки.
  2. Виховні години «Кроки до здоров’я».
  3. Вікторини «Планета здоров’я».
  4. Рольові ігри  «Суд  над ворогами здоров’я», «Народний цілитель».
  5. Тренінги «Компоненти здорового способу життя».
  6. Конкурси.
  7. Виставки малюнків «Лікарські рослини Рівненщини».
  8. Бесіди: «Здорові діти – здорова нація», «Корисна їжа і здоров’я», «Про шкідливість алкоголю», «Шкідливі звички, чи життя собі на втіху», т. ін. Мета бесід – закласти бажання і прагнення залишатися здоровими на довгі роки.
  9. Диспут «Твоє здоров’я в твоїх руках».
  10. Усні журнали «Здоров’я – головне багатство», «Правильне харчування та здоровий  сон – запорука міцного здоров’я».
  11. КВК.
  12. Години спілкування: «Здоровий спосіб  життя», мета якої спонукати  учнів до аналізу способу життя свого та своєї родини, викликати бажання вести здоровий спосіб життя.

 

Разом з дітьми збираю  вирізки з газет, журналів та різні поради щодо  здорового способу життя. З батьками провела збори «Здоровий спосіб життя сім’ї як запорука  успішного формування здорового молодого покоління».

З 2008 року почала  працювати над реалізацією програми  учнівської молоді Рівненщини на 2008 – 2020 роки. Працювала над   підвищенням рівня культури, пропагувала здоровий спосіб життя, повагу до сім’ї, Батьківщини, виховувала шанобливе ставлення до державної символіки, розвивала свідоме ставлення до правил поведінки, суспільних і моральних норм життя, виховувала повагу до Конституції України та законів держави, вчила визнавати пріоритет прав людини, ознайомлювала з обрядами та традиціями, звичаями, які  побутують у регіонах Рівненщини, виховувала любов до рідної мови.

Виховувала шанобливе ставлення  до батьків, сімейних традицій, формувала вміння оцінювати власні вчинки та  вчинки товаришів, інших людей, формувала почуття гордості за свій рідний край, виховувала гуманне ставлення до людей (доброзичливість, бажання допомогти слабшим). Формувала вміння протистояти  проявам несправедливості, жорстокості, виховувала бережливе ставлення  до власного здоров’я,  особистої гігієни,  формувала вміння бачити прекрасне  у взаєминах з оточуючими, виховувала любов  і шанобливе  ставлення до них.

У 2015 – 2016 навчальному році продовжую працювати над  реалізацією програми учнівської молоді.

Виконання програми виховуватиме  громадські  особистості, духовно  осмисленого патріотизму, який  поєднує любов до рідного краю, Батьківщини, народу, повагу до законів, виховуватиме шанобливе ставлення до державної символіки, формуватиме потреби до збереження історичного, культурного та духовного спадку українського народу.

Планую провести з учнями такі бесіди: «Здоров’я та його життя, «Народна медицина», «Рецепти моєї бабусі», «Що в Україні най…, най…, най...?, «Як запобігти  захворюванням», «Правила поведінки з  вибухонебезпечними речовинами і предметами», «Що означає  бути патріотом своєї держави»,  екскурсію в музей, екскурсії в ліс, анкетування, «Мій темперамент», «Кого ми поважаємо», «Сім днів повної свободи», «Твої плани на майбутнє?», «Наскільки ти уважний», вікторини «Склади слово» і т.д.

Формувати відповідне  ставлення до виконання своїх доручень, обов’язків та  норм  поведінки  у життєдіяльності  особистості, виховуватиму бережливе ставлення  до свого здоров’я, особистої  гігієни, формуватиму бережливе ставлення  до шкільного майна;  формуватиму вміння бачити прекрасне у взаєминах з оточуючими, виховуватиму любов і шанобливе ставлення  до людей, виховуватиму позитивні риси характеру: доброти, чесності, людяності, дисциплінованості, вимогливості до себе; формуватиму вміння протистояти проявам несправедливості; сприятиму розвитку читацьких інтересів, залучатиму батьків до роботи з класом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

Матеріали до виховних годин

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

 

 

2015

З давніх-давен український народ найголовнішою цінністю в житті вважав здоров'я.

Навіть вітаючись і прощаючись, люди бажали один одному здоров'я.

Здоровенькі були, любі друзі!

Доброго вам здоров'я!

Дай, Боже, здоров'я!

Бувайте здорові!

Ходіть здорові!

Здоров'я — дар природи. Його треба шанувати, не втрачати, а примножувати. Людина, яка не хворіє, почувається впевнено, бо вона усвідомлює, що керує своїм здоров'ям, є його господарем.

«Головним скарбом життя є не землі, що ти заво­ював, не багатства, що в тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати» (Авіцена).

Здоров'я — це перша й найважливіша потреба людини. Здорові люди активні, зазвичай у доброму настрої, упевнено почуваються, менше втомлюються.

Головні підвалини здоров'я закладаються в дитя­чому та юнацькому віці, а то й значно раніше. З ди­тячих років потрібно піклуватися про своє здоров'я.

Основні складники здоров'я такі: фізичний, соціальний, психічний, духовний.

Фізичний складник здоров'я — це фізичний (тілесний, соматичний) стан дитини та її фізичний розвиток.

Фізичному здоров'ю сприяють такі вміння й на­вички:

  • фізкультурно-оздоровчі (рухова активність, формування правильної постави, виконання вправ для попередження захворювань, використання народних засобів оздоровлення, самодіагностика стану здоров'я);
  • санітарно-гігієнічні (догляд за тілом та осо­бистими речами, виконання режиму навчання й відпочинку, загартування, дотримання чистоти в приміщенні тощо);
  • культура харчування (дотримання режиму харчування, уміння складати раціон, ураховуючи реальні можливості та корисність їжі для здоров'я, уміння визначити якість продуктів, правильно їх спо­живати й зберігати тощо).

Переважна більшість науковців вважає, що спів­відношення чинників впливу на здоров'я людини є саме таким (графік).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як бути здоровими?

      1. Розумовий штурм

«Здоровий спосіб життя — це...»

  • дотримання режиму дня;
  • дотримання правил гігієни;
  • правильне харчування;
  • заняття спортом;
  • фізична праця;
  • загартування;
  • уникнення шкідливих звичок.

2.Гра «Дерево здоров'я»

  • Учися бачити прекрасне;
  • роби добрі вчинки;
  • правильно харчуйся;
  • умій керувати почуттями;
  • багато рухайся;
  • додержуйся здорового способу життя;
  • чітко організовуй розпорядок дня.

Ще в 910 р. у своїй книзі «В гармонії з безконеч­ним» лікар, учений Ральф Вальдо Грінс сказав: «До­сконале й квітуче здоров'я є нормальним природним станом життя... Бог ніколи не створював хвороб і страждань: це виключно творіння людей. Хвороби виникають від того, що люди порушують закони, за якими вони повинні жити».

Послухайте поради, як слід піклуватися про себе.

         3. Групова робота «Квітка-порадниця»

                   Друже, щоб здоровим бути,

            Треба навички здобути,

            Про здоров'я піклуватись:

            Перш за все не лінуватись.

            І здружитися зі спортом,

 

            Рідко ласувати тортом.

            Воду крижану не пити

            І ніколи не палити!

            Щоб знешкодити мікроби,

            Руки мий щоразу чисто.

            Не забудь щоденно їсти

            Овочі і фрукти різні —

            Всі вони тобі корисні.

            Вранці й ввечері, мій любий,

            Завжди-завжди ти чисть зуби.

Кожна людина повинна берегти і зміцнювати своє здоров'я. Іграшку, книжку, одяг можна купити за гроші, а здоров'я не купиш. Саме тому з раннього дитинства треба дотримуватися здорового способу життя.

Життя без їжі неможливе

Харчування — неодмінна умова нашого життя.

Без їжі Людина не може жити. З їжею ми от­римуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м'язів та інших органів. їжа забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах харчування. А ще здоров'я залежить від того, як швидко й часто ми їмо, наскільки ретельно пережовуємо їжу.

Щоб бути здоровим, потрібно знати правила харчування.

Правила харчування

  1. Їсти потрібно 4—5 разів на день в один і той самий час.
  2. Їжа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів.
  3. Корисно їсти молочні продукти, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів.
  4. Їсти потрібно правильно, добре пережовуючи.
  5. Не захоплюйтеся надмірно солодощами, виро­бами з борошна, жирною і солоною їжею!
  6. Не відволікайтеся підчас вживання їжі, не зай­майтеся іншими справами!
  7. Не переїдайте!

Для здоров'я нам потрібна їжа з доцільною кіль­кістю білків, жирів, вуглеводів, багата на вітаміни (схема).

Вітаміни — корисні для людини

Слово вітаміни походить від латинського слова віта — життя. Назва ця не випадкова. Якщо віта­мінів не вистачає, людина тяжко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту й розвитку дитячого організму.

В організм вітаміни потрапляють із їжею. Отже, потрібно знати, у яких продуктах є необхідні вітаміни.

Сценка «Ми — корисні для людини»

(Виходять діти, на головах у них шапочки з назва­ми вітамінів А, В, С, И.)

Вітаміни. Добрий день! Впізнали нас?

Ми — вітаміни,

Дуже корисні для людини.

Вітамін А. Я — вітамін А, сприяю росту, допома­гаю нормальному зору. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гар­бузі, риб'ячому жирі. (Показує указкою на таблицю «Вітаміни».)

Вітамін В. А я — вітамін В, дуже потрібний для ро­зумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Я є в житньому хлібі, вівсяних та гречаних крупах, у горосі, квасолі, жовтках яєць, печінці, м'ясі.

Вітамін С. Я — вітамін С, запобігаю простуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багаті мною капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін О. А я — вітамін Д, зміцнюю кістки, за­побігаю рахітові. Живу в молоці, печінці, риб'ячому жирі, житньому хлібі.

Усі. Хто дружить із нами буде —

Всі незгоди позабуде.

Виросте міцним, здоровим,

Переможе всі хвороби.

Учитель. Отже, діти, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхід­ними для його нормального росту й розвитку.

Для повноцінного життя людині потрібно також 60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу чи надлишок ми погано почуваємось і хворіємо на різні недуги. Де живуть мікроелементи?

Бор — овочі та м'ясо.

Йод — спаржа, буряк, чорноплідна горобина, редиска, помідори, ріпа.

Калій — капуста, картопля, огірки, петрушка, курага, ізюм.

Кальцій — яблука, абрикоси, буряк, ожина, морква, сир, вишня, яйця, виноград, зелені овочі, квасоля, мигдаль, ананаси.

Сірка — морква, огірки, свинина, інжир, суниця, цибуля, редиска.

Фосфор — боби, цвітна капуста, сир, печінка, горіхи, соя, гриби.

Фтор — питна вода, м'ясо, овочі.

Цинк — пророщена пшениця.

 

 

 

 

 

 

 

Колективна робота «їжте на здоров'я»

  • Обід без фруктів, що свято без музики.
  • Пишний, багатий обід — найбільша кара для шлунка.
  • Держи ноги в теплі, голову в холоді, живіт у го­лоді — не будеш хворіти, будеш довго жити.

Треба правильно харчуватись, щоб до лікаря не звертатись

Правильне харчування оберігає людину від хво­роб. А неправильне — спричиняє їх. Ви вже діз­налися про корисні страви, які потрібно вживати, щоб не стати неповороткими, хворими, щоб добре думалось і працювалось. Але є деякі продукти, спожи­вання яких треба обмежити. Це — цукор, жир, сіль. Від надмірного вживання солодощів люди повніють, у них псуються зуби. Жир входить до складу багатьох продуктів (м'ясо, маргарин, сало). Необхідно вжи­вати більше овочів і фруктів. М'ясо краще замінити рибою. Із жирів віддавайте перевагу олії. Надлишок солі може стати причиною багатьох захворювань.

Уміння й навички здорового способу життя формуються в молодших школярів як у навчальний, так і в позаурочний час. На уроках цей процес реалі­зується через зміст шкільних навчальних дисциплін, насамперед фізичного виховання, основ здоров'я, природознавства, читання, математики, української мови та ін.

 

Абетка здоров'я на уроках української мови

ЛЛ Лллмла лт ласощі

Пам'ять, м'ята, здоров'я, дев'ять, солов'ї

Поясніть значення слова здоров'я.

  • Гра «Шкідливі і корисні ласощі» (у формі розу­мового штурму)

Є ласощі, які здоров'я зміцнюють.

А є такі, що здоров'ю шкодять.

  • Диктант «Дбайте про здоров'я»

Скільки є на світі смачних ласощів! їх люблять їсти дорослі і діти. Але інколи в хлопчиків і дівчаток від солодкого починають боліти зуби. Що ж треба робити? Невже доведеться зовсім відмовитись від ласощів?

Їжте їх на здоров'я, але в невеликій кількості! Після вживання їжі обов'язково прополощіть рот водою. Два рази на день слід чистити зуби. Тоді вони ніколи не болітимуть.

Смачного вам!

Національна їжа українців

Найбільш поширеними стравами в Україні були ті, до яких входили рослинні складники. Каші стано­вили більшу частину народної їжі. Вони готувалися з гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, проса. Найбільш улюблені овочеві страви — це борщ, капусняк, пече­ний гарбуз та ін.

Наші предки готували різноманітні страви з кар­топлі: деруни, кльоцки, оладки. М'ясні страви були рідкістю. Споживали багато сала. Страви з птиці готували лише в неділю. Яйця їли тільки на свята. Молочні страви вживали частіше. їх давали орачам і пастухам.

Як ще зміцнювали свій організм наші предки?

Українці в давнину чистили свій організм, дотри­муючись посту. Перед великими святами завжди є піст. Постили також у середу та п'ятницю щотижня. У ці дні люди не вживали м'ясної та молочної їжі.

Робота в парах «Доповніть прислів'я»

  • Від помірної їжі — сила... (відбагатої могила).
  • Чим довше жуєш... (тим довше проживеш).
  • Бережи одяг, доки новий... (а здоров'я, поки молодий).
  • Добре здоров'я краще... (ніж найбільше багат­ство).
  • Доки здоров'я служить... (людина не тужить).

Гігієнічні вміння та навички

Формування здорового способу життя

Пам'ятайте! Після контакту зі свійськими твари­нами необхідно вимити руки теплою водою з милом.

Чистота — 2/3 здоров'я.

Правила особистої гігієни

Необхідно:

  1. Щодня вмиватися, чистити зуби вранці та вве­чері.
  2. Мити руки перед уживанням їжі, після відвіду­вання туалету.
  3. Регулярно стригти нігті.
  4. Стежити за чистотою одягу, взуття.
  5. Періодично мити голову, стежити за охайністю зачіски.
  6. Не смітити в громадських місцях.
  7. Підтримувати чистоту в класі та вдома.

Гігієна тіла

Здорова шкіра — надійний захист організму від холоду й спеки, від проникнення хвороботворних мікробів.

Необхідно постійно стежити за чистотою шкіри. Не рідше одного разу на тиждень усе тіло мити теплою водою з милом. А руки мити декілька разів на день — після гри та прогулянки, перед уживанням їжі, після спілкування зі свійськими тваринами, ро­боти на городі, прибирання й відвідування туалету. Перед сном теплою водою з милом вимити ноги.

Якщо будете дотримуватися цих вимог, то шкіра завжди буде чистою і здоровою.

Особливого догляду потребують нігті, бо під ними накопичується багато мікробів. Під час уживання їжі мікроби можуть потрапити в організм людини і спричинити різні захворювання, тому стрижіть нігті регулярно ножицями і вичищайте спеціальною щіткою.

Пам'ятайте! Брудні руки — загроза здоров'ю. Через брудні руки можна заразитися небезпечними інфекціями.

Природною прикрасою людини є волосся. Воно м'яке, має гарний блиск. Але щоб воно було здоровим і гарним, за ним потрібно ретельно доглядати.

Мийте його через кожні 6—7 днів. Для цього використовуйте шампуні.

Довге волосся розчісують із кінців, а коротке, навпаки, — починаючи від шкіри. Користуйтеся лише своїм гребінцем.

 

Л

 

І

 

Гігієна одягу, взуття

Перед тим як вибирати, що одягнути чи взути, запам'ятайте такі поради.

         1.Враховуйте, що ви будете робити. Чи зручно буде вам утому одязі, який ви одягнете?

Одяг і взуття мають бути різними для школи і до­му, для свят і прогулянок, для праці і заняття спортом.

Не рекомендується ходити постійно в кедах або кросівках. Це шкідливо і може призвести до захво­рювання ніг на плоскостопість. Цьому можна запо­бігти, якщо носити взуття на широких і невисоких підборах.

      2.Враховуйте, яка пора року і погода надворі.

Коли холодно, одягайтеся і взувайтеся так, щоб

не замерзнути, але й не спітніти, бо в обох випадках можна застудитися. У теплу погоду одяг і взуття по­винні бути легкими й вільними, пропускати повітря.

      3.Подумайте, який ви матимете вигляд.

Щоб мати завжди охайний і гарний вигляд, стежте за чистотою свого одягу і взуття, бережіть їх. Одяг чистіть від бруду щіткою чи пилососом, витріпуйте його від пилу. Щодня витирайте вологою ганчіркою взуття. Змащуйте його кремом — воно не буде швидко намокати. Якщо ж взуття намокло, то просушіть його.

Пам'ятайте! Від того, як ви одягаєтеся та взуває­теся, залежить і ваш зовнішній вигляд, і здоров'я.

Гігієна житла

Чистота і порядок в оселі — запорука здоров'я тих, хто там живе.

  1. Не смітіть. Будьте охайними.
  2. Прийшовши додому зі школи чи прогулянки, перевзуйтеся і переодягніться в домашній одяг. Усі зняті речі почистіть і заховайте в шафу.
  3. Підтримуйте порядок на своєму робочому місці.
  4. Погралися іграшками — позбирайте їх, щоб вони не лежали будь-де.
  5. Кожна річ повинна мати певне місце. Це робить людину зібраною та економить час.
  6. Провітрюйте кімнату, особливо зранку і ввечері перед сном.
  7. Щодня робіть вологе прибирання.

Мікрофон «Яким має бути приміщення, де живуть люди?»

 

Найкращі помічники при дотриманні особистої гігієни

У тітоньки Зубної Щітоньки

Виберіть правила, які допоможуть зберегти зуби здоровими та міцними.

  1. Намагайтеся щодня їсти сирі овочі та фрукти, сири, молоко.
  2. Гарячу їжу запивайте холодною водою.
  3. Не розгризайте зубами горіхи, кісточки, не гризіть олівці та інші тверді предмети.
  4. Двічі на рік відвідуйте стоматолога.
  5. Їжте якомога більше солодощів, особливо на ніч.
  6. Щоранку і щовечора чистіть зуби.
  7. Ретельно полощіть рот після кожного прийому їжі.
  8. Після чищення зубів вимийте зубну щітку й поставте її у спеціальну склянку щетинками вгору.
  9. Міняйте зубну щітку 4 рази на рік.
  10. Ніколи не користуйтеся чужою зубною щіткою.

Як за стіл сідають їсти,

Миють руки чисто-чисто,

Щоб мікроб хвороботворний,

Злий, страшний, такий потворний

В організм наш не проник,

Від води і мила зник.

Він для зору недоступний,

Але дуже вже підступний,

Бо на шкіру потрапляє,

Миті слушної чекає,

Щоб колись нас отруїти,

Може навіть з світу зжити.

Все це просто, всі це знають —

І великі, і малі,

Бо про це розповідають

Лікарі і вчителі.

І батьки дітей навчають

Жити чисто і в красі.

Все це просто, всі це знають,

Та виконують не всі.

Мікроби (мікроорганізми) бувають шкідливі і корисні.

До корисних належать:

  • ґрунтові бактерії, які підвищують родючість ґрунту;
  • бактерії для виробництва ліків;
  • молочнокислі бактерії, які використовують для одержання кефіру, сиру, ряжанки;
  • речовини, одержані з бактерій, які використову­ють для виготовлення синтетичних мийних засобів.

Але існують і шкідливі мікроорганізми. Вони ви­кликають захворювання. Це хвороботворні бактерії і віруси.

Інфекційними називаються хвороби, викликані шкідливими хвороботворними мікробами і вірусами. Як мікроби можуть потрапити в організм людини? В організм людини мікроби потрапляють через ротову порожнину разом із:

  • брудом на руках і під нігтями;
  • залишками їжі між зубами;
  • немитими овочами і фруктами;
  • крапельками слини хворої людини;
  • повітрям, де багато сміття, пилу.

Що треба робити, щоб мікроби не потрапили в організм  людини?

  • Мити руки з милом;
  • чистити зуби;
  • провітрювати приміщення;
  • робити вологе прибирання;
  • загартовуватися;
  • мити овочі і фрукти.

Часник сім недуг лікує

Багато рослин виділяють фітонциди — леткі захисні речовини, що пригнічують ріст бактерій, грибків. Це ніби повітряна оборона рослин. Фітонциди цибулі, часнику, хрону знищують усіх відомих збудників інфекційних хвороб. Соки рослин теж убивають мікроби. Ця властивість рослин використовується під час лікування деяких захворювань.

 

Бліц-інтерв'ю «Доповніть прислів'я»

  • Здоров'я маємо — не дбаємо,... (а втративши плачемо).
  • Мийся частіше —... (будеш миліший).
  • Чисте повітря —... (ворогхвороб).
  • Чиста вода —... (для хвороби біда).
  • У здоровому тілі —... (здоровий дух).
  • Гарний настрій —... (половина здоров'я).
  • Менше хвилюєшся — ... (довше проживеш).
  • Багато ходити —... (довго жити).

Режим дня

Ефективно розпоряджатися часом — дуже важлива звичка сучасної людини. Щоб раціонально використати день, треба вміти вирахувати, скільки часу піде на виконання тієї чи тієї справи. Для цього слід щодня складати список справ, які необхідно зробити за день, потім зазначити час, коли займатися кожною з них. Це і є режим дня.

Дотримання режиму дня запорука здоров'я

Важливо:

  • вставати щодня в один і той самий час;
  • регулярно займатися ранковою гімнастикою;
  • приймати їжу в установлені години;
  • чергувати розумову працю з фізичними впра­вами;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • стежити за чистотою тіла, одягу, взуття;
  • працювати і спати в добре провітрюваному приміщенні;
  • лягати спати в один і той самий час.

Причиною переважної більшості захворювань є різні порушення режиму. Безладний прийом їжі в різний час веде до шлунково-кишкових захворю­вань. Особливу увагу необхідно приділяти сну — основному й незамінному виду відпочинку. Постійне недосипання небезпечне тим, що може викликати виснаження нервової системи, ослаблення захисних сил організму, зниження працездатності, погіршення самопочуття. Перегляд кінофільмів і телевізійних передач, робота за комп'ютером, культурні заходи не повинні порушувати режим дня й проводитися за рахунок сну.

Час на перегляд телепередач і роботу за комп'ю­тером для дітей 10—11 років не повинен перевищу­вати 30 хв.

Неділя має бути днем повного відпочинку, який варто присвятити улюбленим заняттям і розвагам. Його бажано проводити на свіжому повітрі.

Відпочинок — це стан спокою або активної діяль- ) ності, що сприяє відновленню сил і працездатності.

Найкорисніші для здоров'я види відпочинку ІІ/ особисті захоплення людей, їхні хобі — музика, Щ ліплення, живопис, спорт, література, колекціо- і нування, розведення рослин. Розумно відпочи- | вати у вихідні дні, на канікулах — усе це важливо І для здоров'я.

Робота в парах «Квітка режиму дня»

Складіть пелюстки в такій послідовності, щоб відтворити розпорядок дня.

Праця — джерело здоров'я. Ваша праця — на­вчання. Фізична праця — робота м'язів тіла, розу­мова — робота мозку та органів чуття.

Чи може людина постійно працювати? — Зви­чайно, ні.

Працю потрібно чергувати з відпочинком

Будь-яка робота не буде стомливою, якщо її ви­конувати в певній послідовності, чергуючи працю з відпочинком.

Рух є природною біологічною потребою людини, особливо дітей. Діти, які мало рухаються, ростуть кволими, вередливими. Вони не впевнені у своїх силах, погано вчаться.

Щоб розвиватися, треба рухатися

Однією з головних умов збереження здоров'я дітей є підтримка притаманної їм рухової активності, яка забезпечує:

  • попередження і своєчасне зняття втоми;
  • формування в дітей мотивації до занять фізкуль­турою, спортом;
  • засвоєння дітьми навичок фізичної культури;
  • організацію активних форм відпочинку.

Кожен день має розпочинатися з ранкової гімнас­тики — зарядки, що проганяє залишки сну і заряджає бадьорістю на весь день.

Ранкова гімнастика заряджає бадьорістю на весь день

Кожен день по розпорядку

Маємо робить зарядку.

Для здоров'я вона — плюс,

Намотай собі на вус.

Здоровий розвиток дитини забезпечують фізичні вправи і фізкультхвилинки, завдяки яким підвищується рівень обміну речовин, поліпшується діяльність усіх найважливіших функціональних систем організму.

Фізкультхвилинки проводяться на кожному уро­ці. Вони є діяльним чинником формування здоров'я, запобігають надмірній утомі, порушенню постави, зору.

Фізкультхвилинки бувають:

  • динамічні;
  • ігрові;
  • дихальні;
  • зорові;
  • психологічні;
  • ритмічні.

Добираючи вправи для фізкультурної хвилинки, слід керуватися такими вимогами: вправи мають відповідати віковим особливостям дітей, бути їм відомими й охоплювати великі м'язові групи.

Момент проведення фізкультхвилинки на уроці визначає вчитель. Сигналом до виконання фізкульт­хвилинки є послаблення уваги учнів.

Перед проведенням фізкультхвилинки дітям пропонують приготуватися до виконання вправ. Пояснення слід давати спокійним тоном, щоб не ви­кликати зайвого збудження і не відвернути увагу дітей від навчального процесу.

Кожна вправа фізкультхвилинки повторюється 4—6 разів. Під час фізкультхвилинок бажано відчи­няти кватирки або вікна, якщо дозволяє погода.

Вправи виконують із різних вихідних положень: сидячи за столом, стоячи за столом, стоячи біля стола.

Під час проведення фізкультхвилинки треба стежити за тим, як діти виконують вправи.

Особливу увагу слід приділяти диханню. Важ­ливо, щоб діти дихали глибоко (вдихали через ніс, а видихали ротом), поєднуючи дихання з рухами. Якщо у вправах немає чітко обумовлених фаз вдиху і видиху, дихати треба рівномірно в довільному темпі.

Важливо проводити гімнастику для пальчиків та очей!

Гімнастика для пальчиків та очей:

Ми писали, ми трудились,

Наші пальчики втомились,

А щоб гарно дописати,

Треба пальці розім'яти.

Надзвичайно важливо, щоб навчальна діяльність була насичена різноманітними елементами рухової активності. Проведення фізкультхвилинок на уроках, організованих перерв із рухливими іграми, у тому числі на свіжому повітрі, сприяє не лише здобуттю валеологічних знань, а й фізичному розвиткові дітей.

Активний відпочинок на перервах

Організована перерва переключає увагу з на­вчального на емоційно-руховий вид діяльності, сприяє фізичному розвиткові і зміцненню здоров'я учнів.

Година здоров'я збільшує рухову активність школярів наприкінці робочого дня.

Формування правильної постави

Одна з важливих умов нормального росту й роз­витку дітей — відповідність шкільного обладнання гігієнічним вимогам. Правильно підібрана парта запобігає порушенням постави.

Загартовування

Організм людини перебуває в постійному й ті­сному зв'язку із зовнішнім середовищем. На нього впливають коливання температури повітря, волого­сті, швидкості вітру, зміни атмосферного тиску тощо.

Щоб стати витривалим, мати міцне здоров'я, не боятися застуди, треба загартовуватися.

Загартування — це підвищення стійкості організ­му до несприятливих умов.

Найпростіші способи загартування:

  • сон у приміщенні з відчиненою кватиркою;
  • прогулянки, ігри, спортивні змагання просто неба;
  • повітряні ванни;
  • сонячні ванни;
  • обтирання;
  • купання;
  • холодні ванни для ніг.

Загартований організм не боїться хвороб і холоду. Починати загартовування треба поступово. При за­гартовуванні слід дотримуватися таких принципів:

  • систематичність занять;
  • поступовість;
  • комплексне застосування загартовувальних засобів.

Розрізняйте!

Гра «Корисно — шкідливо»

Учні картками сигналізують: зелене — корисно, червоне — шкідливо.

  • Брати до рота і гризти всілякі предмети: ручки, олівці, монети.
  • Допомагати слабшим, маленьким, хворим.
  • Доглядати за власним одягом та взуттям.
  • Довго засиджуватися перед телевізором.
  • Виконувати ранкову гімнастику.
  • Вітатися під час зустрічі.
  • Смоктати палець.
  • Дотримуватися режиму дня.
  • Гризти нігті.
  • Колупатися в носі.
  • Говорити неправду.

Пам'ятайте! Здоров'я буде міцним, якщо ви здру­житеся з цілющими скарбами землі й лікарськими рослинами.

Будьте здорові!

Будьте красиві!

Будьте добрі!

Будьте щасливі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ:

"ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ СІМ'Ї ЯК ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ"

 

 

 

 

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

2015

 

Шановні батьки! В юності я захоплювалась читанням художньої літератури. І образи, які схвилювали до глибини душі, збереглися в пам'яті й досі. Один з них — трагічний образ матері, старої, висохлої, в чорному вбранні, яка двигає на плечах важке каміння, виносячи його на круту гору. Незнайомим людям ця Сізіфова праця здається дуже дивною. А знайомі перестали дивуватися, бо знають причину. Так ця жінка покутує свій великий гріх: вона народила і виростила сина, який у час війни із загарбниками став зрадником свого народу. Важко сказати, які фактори головним чином вплинули на формування іуди. Продав він Батьківщину за 30 срібняків під страхом, рятуючи шкуру. Тепер мати відчуває вину Батьківські збори: "Здоровий спосіб життя сім 7 як запорука успішного формування здорового молодого покоління" перед Богом і людьми, бо не виконала свого найголовнішого обов'язку. Її син з молоком матері мав би увібрати в себе всеперемагаючу любов до Вітчизни. На жаль, мати усвідомила це надто пізно, коли сталося непоправне. А кожні мати і батько мають усвідомити цей обов'язок. І не забувати про нього ні на мить. Про високу місію батьківства і материнства ми говоримо під час кожної нашої зустрічі. Сьогодні йтиметься про нашу відповідальність за здоров'я дітей. Що таке здоров'я? Це не тільки відсутність хвороб і наявність фізичної сили. Це і здоров'я духовне, і моральне.

Найперше поговоримо про здоров'я тіла. Без нього, як ви розумієте, неможливе щастя людини. "Здоров'я — це скарб", — сказав Монтень. А давайте відкриємо скарбничку народної мудрості, що ж думає про здоров'я наш народ.

  • Щоб працювати, треба силу мати.
  • У здоровому тілі здоровий дух.
  • Сила без голови шаліє, а розум без сили маліє.
  • Гіркий тому вік, кому треба лік.

Таких перлин багато, кожен з вас міг би пригадати ще і ще. І кожному зрозуміло, яка глибока правда захована в них.

Здоров'я нації — головний пріоритет держави. Здоров'я молодого покоління — один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Здоров'я дітей — найбільша турбота і найсокровенніша мрія батьків. Чому ж ми, на жаль, не можемо похвалитися здоров'ям нації?

Людство вступило у XXI століття. Досягнувши величезних успіхів у науці, техніці, мистецтві, на жаль, воно не стало щасливішим і здо­ровілим. Усе ж робиться в ім'я людини, щоб полегшити її працю, забезпечити комфортні умови життя. А це призводить до стрімкого науково-технічного розвитку, наслідком якого є збільшення чинників, небезпечних та шкідливих для здоров'я людини. Науково-технічного поступу вперед не зупинити. Це однозначно. Як же людині зберегти і зміцнити своє здоров'я? Наведу деякі досить-таки невеселі статистичні дані.

У світі зросли хвороби цивілізації: серцево-судинні, нервово-психологічні, онкологічні, обмінно-дистрофічні, алергічні, різко збільшилася кількість хворих на СНіД, туберкульоз та наркоманію. В останні роки в Україні помітно зросла захворюваність на СНіД (= 1 % дорослого населення).

СНіД — тяжке, смертоносне захворювання, яке називають чумою XX століття. Ліків і ефективних методів лікування поки що немає. Людина, заразившись ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини), стає беззахисною серед інших захворювань. Єдиною зброєю проти СНіДу є знання про захворювання і правила профілактики проти нього. Поду­маймо, де найімовірніше людина може заразитися? Перш за все у так званих групах ризику (наркомани, проститутки, алкоголіки тощо). Подумаймо, що приводить молодих людей у такі групи?

У наш час вживання спиртного і паління стало патологічною необ­хідністю, атрибутом проведення дозвілля, поширюється спектр мотивів пияцтва. Вживання алкоголю і тютюну для багатьох стало майже сенсом життя. Найгостріша проблема сьогодення — наркотизація неповнолітніх. Наркоманія має чітку ієрархічну структуру. Передусім — це вживання першого наркотика — тютюну. Серед його споживачів 6—8 % — діти молодших класів. Курить кожен п'ятий п'ятикласник, майже половина восьмикласників, близько 60 % випускників шкіл. Наступний наркотик — алкоголь. Чверть восьмикласників уже мають чітку орієнтацію на алкогольні напої. Серед випускників таких уже половина. У великих містах третина підлітків піддаються ранній алкоголізації.

За останні роки кількість осіб, які незаконно вживають наркотичні засоби і психотропні речовини, в Україні подвоїлась. У 2001 році становила 107,1 тис., з яких 68 % — молодь віком до 30 років, 5,4 тис. неповнолітніх, що створює безпосередню загрозу геноциду нації. Згідно з інформацією МВС України протягом 2001 року до кримінальної відповідальності за незаконні дії з наркотиками притягувалось 976 неповнолітніх (із 18, 2 тис. осіб до 29 р.), серед них 117 — це учні шкіл, 280 — ПТУ, 330 — студенти вузів. Та досить статистики. Хіба що звернемо увагу ще на деякі цифри. І хай це буде інформацією для дальших наших роздумів. Наше здоров'я залежить від:

спадковості — на 20%, рівня медицини — на 10 %, екології — на 20%, способу життя — на 50 %.

Скажіть, який із цих чинників залежать бід кожного з нас? Спосіб життя. І пов'язаний цей чинник передусім із сім'єю. Саме сім'я, її глава і Берегиня — батько і мати — планують, забезпечують і контролюють те, без чого немає життя, а саме: їжу і напої, працю і відпочинок, сон, дах над головою, захист від стресів, холоду та небезпек у природі та суспільстві, спокій, лад і гармонію у взаєминах.

Здоровий спосіб життя не тільки зберігає, а й покращує здоров'я. Чи варто пояснювати, який спосіб життя законно вважається здоровим? Звичайно, це в першу чергу здорове харчування і, добавлю, збалансоване. До речі, наші бабусі, не маючи спеціальної освіти, володіли неперевершеним мистецтвом забезпечення сім'ї отим саме здоровим і зба­лансованим харчуванням.

Азбукою істиною є те, що людина, а тим паче — дитина, підліток, юнак, повинні не менше, ніж 3 рази у день їсти свіжу гарячу страву. Я дивуюся, коли деякі учні зізнаються: "Я ніколи не снідаю. Не маю зранку апетиту". Чому здорова дитина після здорового сну (не менше восьми годин), ранкової зарядки, водних процедур не має апетиту? Вона повинна мати апетит. Інша річ, якщо наш учень не виспався, вранці ледве прокинувся, на зарядку та "процедури", ясна річ, не вистачило часу, — звідки взятися апетиту? Та ще як допізна дивився "прикольні" телепередачі, після яких важко заснути, або був у товаристві (якому?) чи, не дай Боже, викурив цигарку-дві або й спробував чогось для "кайфу"? Але то я, певне, вигадую, з нашими дітьми такого не буває — чи не так?

Звичайно, турботлива мати просто так не випустить дитини з дому, вона дасть йому грошей, щоб у школі поснідав. А от чи поснідає він у тій школі, чи купить на ті гроші солодощів, жуйки або й цигарок, — цього вже мати, звичайно, не бачить. Зате вже як прийде зі школи, з'їсть за трьох, на радість мамі чи бабусі. А в народі з давніх-давен говорили: "Сніданок з'їж сам, обідом поділися з приятелем, а вечерю віддай собакам". До речі, є люди, які саме ввечері найбільше наїдаються. А потім скаржаться на поганий сон, порушення обміну речовин, кров'яний тиск та інші болячки. Цукерки, інші солодощі для селянської дитини колись були великою радістю, бо давали їх нечасто, навіть у заможних родинах. Зате літом ласували різними ягодами, овочами, фруктами, звичайно, свіжими, а взимку — сушеними, квашеними або свіжими, збереженими в погребі. Люди дотримувалися постів. Погляньте на календар Української 'православної церкви і зверніть увагу на розміщення в році постів. Мудрі люди складали цей календар. Напевно* піклувалися не лише про здоров'я душі, а й про здоров'я тіла людини. На жаль, у наш час рідко хто цих постів дотримується. Забігаючи вперед, скажу, що піст забороняв не лише м'ясо і сало. Порядний християнин у піст не брав у рот ні чарки, ні тютюну.

Пригадуєте, у Котляревського: "Зевес тоді кружляв сивуху..." Звідки пішло слово "кружляв"? Коли збиралась .родина за столом, чарка "кружляла", тобто ходила по кругу. Звичайно, кожен перед тим, як випити, мусив ще щось і сказати. Скільки то було сказано та й переспівано, поки чарка обходила кругом столу і пляшка "оковитої" сгіорожнялася! Не те, що сьогодні: стіл заставлений пляшками. А господар вважає за честь, щоб пляшки на столі не були порожніми. Скільки б не випили, ще додає. Щоб не подумали, що жалує. Ще й "на коня" заставляє випити. І все це на очах, а нерідко й за участю дітей, підлітків, не згадуючи вже про юнаків. До речі, наші предки дітей до чаркування не залучали, більше того, діти не встрявали у розмови старших, знали своє місце. Хіба що хтось із гостей, родичів хотів поспілкуватися з дитиною. У всьому керувалися неписаними законами, традиціями, звичаями, враховували доцільність, знали межу дозволеного.

До здорового способу життя ще належить правильний режим дня, тобто чергування руху і спокою, різних видів роботи і відпочинку. Цьому, на жаль, у наших сім'ях приділяється ще менше уваги, ніж раціональному, збалансованому харчуванню. Всі ми розуміємо важливість перебування на свіжому повітрі.

Хочеться вірити, що більшість сімей, в яких зростають наші діти, ведуть здоровий спосіб життя. Але наші діти отримують інформацію не лише в сім'ї. Тому батькам потрібно обговорювати з дітьми ці питання, адже вони довіряють своїм батькам, прислухаються до їх авторитетного слова. Ще більше значення має особистий приклад батьків.

Цілком очевидно, що сім'я має двосторонній вплив на спосіб життя молодої людини. З одного боку, сім'я виступає захисним чинником, що перешкоджає появі та розвитку шкідливих звичок, з іншого, — особливим чинником, що стимулює розвиток шкідливих звичок у дітей.

Захисні чинники найбільше проявляються тоді, коли:

  • між членами сім'ї існують добрі, відверті стосунки;
  • виховання дітей передбачає прояв душевного тепла, виключає постійні ультимативні претензії;
  • батьки вірять у життєві успіхи дітей, проявляють високі батьківські очікування;
  • діти, з одного боку, включені до прийняття сімейних рішень, а з ін­шого, — мають свої власні завдання стосовно інших членів сім'ї;
  • стосунки між батьками базуються на взаємній повазі, підтримці, взаєморозумінні;
  • ставлення батьків до дітей базується на реальній зацікавленості, увазі до їхніх проблем і не обмежуються тільки розмовами, а прояв­ляються безпосередньо участю в різних аспектах життя дітей.

Негативний вплив сім'ї на спосіб життя дітей насамперед пов'язаний із внутрішньою кризою у сім'ї:

  • сімейною дезорганізованістю, яка призводить до того, що сім'я перестає вирішувати навіть елементарні проблеми утримання дитини;
  • сімейними конфліктами, які є причиною різних стресів у дітей;
  • проявом насилля (фізичного, психічного, сексуального);
  • відсутністю почуття любові та взаєморозуміння між членами сім'ї;
  • наявністю шкідливих звичок (алкоголізм, наркоманія тощо) серед членів сім'ї;
  • невимогливістю та непослідовністю санкцій стосовно проявів шкідливих звичок для здоров'я дітей, слабка дисципліна в сім'ї;
  • нереалізованим очікуванням стосовно розвитку й успіхів дитини.

Вам, молодим батькам, потрібно об'єктивною інформацією запобігати

деяким ризикам для здоров'я своїх дітей.

Адже стосовно таких ризиків, як куріння, алкоголізм, наркоманія, саме батьки можуть стати реальним джерелом знань.

Тому, шановні батьки, назавше відмовтеся від скептичного ставлення до сучасної молоді, цікавтеся її проблемами, інтересами, запитами, смаками тощо, обговорюйте їх із своїми синами та доньками, учіть їх розрізняти, що у молодіжному житті — позитивне, а що варте осуду.

Сучасними дітьми важко керувати, адже їм доступно стільки засобів різної інформації, в т. ч. шкідливої. Навіть, якщо вашим девізом життя стануть Франкові слова — "semper tiro" (завжди учень), за всім не встигнете, всього не вивчите, у чомусь ваші діти будуть більш поінфор­мовані, ніж ви. Але у вас є життєвий досвід, є міцна моральна платформа (якщо вона є), Ьідтверджена вашим сімейним життям, є ваш батьківський авторитет — і цього достатньо, щоб ваші діти, ваші дорослі діти прислухалися до батьківських порад і керувалися ними.

Бажаю Вам щастя і процвітання в сім'ях, успіхів у вихованні дітей, основою яких є і буде здоровий спосіб життя.
Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

на тему:

«Шевченкове слово

в віках не старіє»

 

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

 

 

2015

 

Господиня світлиці.

Красиво і світло в нашій світлиці,

Квіти на вікнах стоять весняні.

Сьогодні у нас — Шевченкове свято,

І хочеться всіх привітати мені.

Вчитель.

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги,

Ми вшановуєм пам'ять Шевченка.

(Запалювання свічки).

Сьогодні ми перегорнемо сторінки усного журналу. Працюватимемо за таким планом:

  1. Сторінки життя великого поета.
  2. Літературна спадщина. «Кобзар».
  3. Шевченко-художник.
  4. Народ про Шевченка.
  5. Ім'я Шевченка на карті України.
  6. Шевченкові заповіти.

Перша сторінка нашого усного журналу (демонструється макет журналу) — «Сторінки життя великого поета».

Давайте повернемось у ті далекі березневі дні 1814 року.

       1-й       учень.

У старій хатині, в кріпака колись,

В тихий день весняний хлопчик народивсь.

У тяжкій неволі ріс малий Тарас,

Він не вчився в школі, він ягнята пас.

          2-й    учень. 9 березня 1814 р. в с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Черкаська область) народився хлопчик Тарас у сім'ї кріпаків Шевченків.

         3-й    учень. Батько його — Григорій Іванович - був з роду вільних козаків. Тобто прадід його та далекі предки були вільними: жили і працювали тільки для себе і своєї сім'ї. Григорій Іванович був людиною пись­менною, тобто грамотною.

Мати — Катерина Бойко — була з бідного кріпацького роду, ніжна, добра, роботяща жінка.

4-й учень.

В похилій хаті край села,

Над ставом чистим і прозорим

Життя Тарасику дала

Кріпачка-мати, вбита горем.

Благословенна та година,

Як народила мати сина!

Учитель. Тепло материнського серця передалося і Тарасові, безрадісним було Тарасове дитинство. Перше горе, що отруїло хлопцеві серце — злидні та праця — поклали матір у домовину. їй було лиш 40 років, а хлопчикові 9 з половиною.

Тараса взяли од школи дивитися за меншими в хаті. Батько одружився вдруге, взявши вдову теж із дітьми. В хаті почалися бійки, сварки, докори, плач — пекло, що завжди буває в хаті, де повно зведенят. Мати захищає своїх, батько — своїх — і сварка готова. Так-сяк жилося, доки живий був батько. А як застудився у дорозі та помер слідом за матір'ю - сиротам не стало життя у своїй хаті.

Найбільше перепадало Тарасові, як найстаршому, до того ж упертому, правдивому і гарячому.

Учень. Помираючи, батько говорив: «Синові Тарасові з мого хазяйства нічого не треба — він не буде звичайною людиною: з нього вийде або щось гарне, або великий ледар, для нього моя спадщина або нічого не буде варта, або нічим йому не допоможе».

Учениця. В оповіданні С. Васильченка «В бур'я­нах» (показує) я читала, що якось у хаті трапилась крадіжка — у перехожого москаля вкрали 45 копійок. Мачуха напалася на Тараса. Сама вона не могла справитися з хлопцем — попрохала одного з діверів — рідного Тарасового дядька Павла. Тарас дізнався про це і втік з дому. Три дні ховався в бур'янах, читав вірші у своїй книжечці, малював квіти й дерева, де й спіймали його, сонного, мачуха й дядько. Почали катувати в сінях. Він розпачливо кричав. Почула Оксана, коли підгортала картоплю у своєї тітки. Оксана не повірила, що Тарас узяв гроші. Діти бачили ті ґроші у мачушиного Степана.

Тітка із сусідами пішли боронити Тараса, дорікали його катам, шо ті мордують сироту, бо за нього заступитися нікому.

Вибіг із хати Тарас, кричав, обурений, ридаючи, що такого дядька треба спалити. І хату, й клуню. Після цього хлопець покинув рідну хату. За ним розбіглися, як руді мишенята, його молодші брати та сестри. З того часу починаються його Поневіряння по чужих людях.

Учениця.

Ходив, шукав, що було сили,

Людей, щоб розуму навчили.

Писати вчився у дяка

І малювати в маляра.

Учень.

По селах пас чужі ягнята,

Та мачуха прогнала з хати.

У дідичка був козачком.

Аж дідич дав його навчати,

Щоб з нього також користь мати.

Постійним товаришем, надійною подругою Тараса була кучерявенька кароока Оксана. Матері думали, що колись одружать їх, сватами стануть. Та не судилося...

Учитель. Шевченків «Кобзар» - це біблія народу, це велика книга мудрості, книга любові до України. Народ, який має такого поета, як Шевченко, і таку вічну книгу, як «Кобзар», — безсмертний. Автор зібрав у ній кожну сльозинку, найменший стогін болю кріпака. Духовну велич і красу народу він підніс на найвищу височінь, чим і збагатив увесь світ.

Учень.

Кобзарем його ми звемо,

Так від роду і до роду

Кожний вірш свій і поему

Він присвячував народу.

Учениця.  

Тарасе, наш Кобзарю, всюди

Приходиш нині ти, як свій.

Тебе вітають щиро люди

На всій Україні моїй.

Учитель. Багато віршів Шевченка стали піснями.

Композитори різних країн писали музику на його вірші. Український композитор М. Лисенко, якого вважають основоположником української класич­ної музики, написав музику більше ніж на сто творів Кобзаря. Багато пісень на слова Т.Г. Шев­ченка стали народними. Одну а них ми зараз послухаємо у виконанні господарки світлиці Надії Іванівни. А ми допоможемо їй. Слова пісні — Перед вами. Музику до цієї пісні написав ще один відомий український композитор Я. Степовий.

(Звучить пісня «Зацвіла в долині червона калина»),

Шевченко художник.

Сторінка присвячена ще одному таланту Шевченка.

Тарас наймитує. У вільний від роботи час читає і малює. А по закутках, щоб ніхто не бачив його горя, плаче. Але хлопця не покидає бажання знайти людину, яка б навчила його малювати. Так він потрапляє до хлипківського маляра, який погоджується навчити хлопця малювати. Однак, пан Енгельгардт забирає його до себе в Петербург, і Тарас стає козачком.

Учень.

Хоче малювати,

Прагне він до знань,

Та за це багато

Зазнає знущань.

Учениця.

Нишком він малює Статуї в саду, Вночі пише вірші Про людську біду.

Зустріч у Петербурзі із земляком-художником Сошенком змінила долю Тараса. Він познайо­мився з художниками Брюлловим, Венеціановим, поетом Жуковським, які побачили великі здібності молодого художника і викупили його з неволі. І він виправдав їхні надії. У 1845 році закінчив Петербурзьку художню академію з двома срібними медалями і званням «вільного»\ художника. Шевченко малює портрети, картини, ілюстрації до своїх віршів. Ось подивіться, які чудові картини залишив у спадок Тарас Шевченко.

(Діти розглядають альбом і картини Т.Г. Шев­ченка).

Народ про Шевченка.

У свій час, сам того не знаючи, Шевченко своєю поезією сотворив подвиг. Його поетичне слово має чудодійну силу, воно любить і ненавидить, воно плаче і сміється, воно радіє і сумує.

Його ім'я ми славимо у своїх розповідях, народом про нього складені прислів'я та приказки.

1-й учень. Хто із Шевченкам знається, той розуму набирається.

       2-й     учень. Хто Шевченка прочитав, той багатий серцем став.

       3-й     учень. Шевченків «Кобзар» — для народу великий дар.

      4-й     учень. Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем.

       5-й     учень. Зайшовши до сусідів у будинок, я побачила прикрашений вишитим рушником портрет Шевченка. Він — як член сім'ї, як найдорожча людина.

        6-й     учень.

У нашій хаті на стіні Висить портрет у рамі. Він дуже рідний і мені, І татові, і мамі. Він стереже і хату, й нас, Він знає наші болі. Я добре знаю - це Тарас, Що мучився в неволі. Такий ріднесенький, дивись, Він мов говорить з нами, Він на портреті — мов живий, Ось-ось і вийде з рами.

       Шевченкові заповіти.        

Всього 47 років прожив Т.Г. Шевченко. 24 з них був кріпаком, 10 - в засланні, і тільки 13 — на волі.

Він був сином мужика, а став володарем в царстві духа, він був самоуком, а вказав нові, світлі шляхи професорам і ученим. Тяжка доля не змогла перетворити в іржу золото його душі, стерти його любов до людей.

10 березня — день пам'яті Шевченка. Прошу всіх встати і вшанувати його пам'ять хвилиною мовчання.

Учитель.

Поховали... Тихесенько

Україна плаче.

Поховали дух великий

І серце гаряче.

Поховала наша мати

Найкращого Сина —

«Вічну пам'ять» заспівала

Уся Україна.

Любіть Україну, як любив її поет. Читайте його твори, і ваша мова буде багатою, чистою, чарівною, бо українська мова — одна з найкращих мов світу.

Учітеся, шануйте батьків, живіть у дружбі — заповідав Шевченко.

(Звучить у грамзапису «Заповіт»),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Формування здорового способу життя у школярів»

 

 

 

 

 

Підготувала:

Жульжик Галина Василівна

 

 

 

2015

Анкета учасника

конкурсу  «Класний керівник 2015»

1.​ Прізвище, ім'я, по батькові Жульжик Галина Василівна

2.​ Дата і місце народження 23.07.1967 с. Дерть Рокитнівського району Рівненської області

3.​ Місце проживання с. Синіжево Рокитнівського району Рівненської області

телефон, е-mail

4.​ Паспортні дані (серія, номер, ким і коли виданий, адреса місця реєстрації) СР 481445, виданий Рокитнівський РВ УМВС 08 грудня 1998 року

5.​ Які навчальні заклади Ви закінчили, у якому році, спеціальність за дипломом Рівненський педінститут ім..Мануїльського, 1991р

6.​ Місце роботи (повна назва, телефон) Дертівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

7.​ Стаж роботи: загальний 29 років

у тому числі педагогічний  29 років

8. Кваліфікаційна категорія      вища

9. Звання

10. Державні нагороди, відзнаки (обов'язково вказати рік нагородження)

11. Клас, у якому Ви є класним керівником  7

12. Мова викладання  українська

13. Проблема (тема), над якою працюєте «Формування здорового способу життя»

14. Інноваційні форми роботи та технології, що використовуються

проекти, години спілкування

15. Ваше педагогічне кредо «Віра в людину, радість до життя, любов до дітей»

23.10.2015 рік                                        Підпис         __________ Жульжик Г.В.

 

Характеристика  - подання на класного керівника Дертівської ЗОШ І-ІІ ступенів Жульжик Галину Василівну

 

Жульжик Галина Василівна працює класним керівником 7класу Дертівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Загальний стаж роботи – 29 років. З них класним керівником - 19 років. За час роботи зарекомендувала себе тільки з позитивного боку, досконало освоїла функції діяльності класного керівника та усвідомила всю значимість даного роду діяльності у системі виховання і освіти. Володіючи значними знаннями в галузі педагогіки і психології, зуміла визначити вузлові моменти в роботі з виховання підростаючого покоління, які повинні бути посилені соціально-педагогічним впливом. Головним завданням у своїй роботі Жульжик Галина Василівна визначає функцію створення умов для соціального та педагогічно обгрунтованого виховного процесу, інтегрованого в загальноосвітній простір школи. У своїй роботі Галина Василівна використовує інноваційні методики, творчо підходить до організації відкритих виховних заходів, тісно співпрацює з батьками своїх вихованців. Мабуть, тому її семикласники – виховані, спокійні, відповідальні і вже два роки поспіль в рейтингу життя школи посідають перше місце. Вчителька є членом шкільного методичного об′єднання класних керівників та бере активну участь у засіданні районного об′єднання. Галина Василівна працює над проблемою «Формування здорового способу життя».

Вона є прикладом для своїх вихованців – справедлива, відповідальна, порядна, оптимістична.

РоботуЖульжик Галини Василівни  як класного керівника можна вважати зразком виконання професійного обов′язку.

 

 

                       Директор школи                           Крупенко А.К.

 

Опис власного досвіду з теми

«Формування здорового способу

життя у школярів»

                              

Виховання дітей – дуже відповідальна  справа. Перед класним керівником постає чимало складних і водночас важливих завдань. Як виростити гармонічну особистість, на які моральні цінності зорієнтувати дитину? Як допомогти їй зберегти на все життя доброту, людяність, вірність своїм родинним витокам? Класний керівник – це особа, яка за дорученням має повсякденний досвід до найдорожчого народного багатства душі, розуму, почуттів дітей, підлітків і юнаків.

Класний керівник творить  найбільше багатство суспільства  - людину. Основне призначення класного керівника зумовлене сучасним завданням, яке ставить перед собою суспільство, - максимальний розвиток кожної дитини, збереження  її неповторності, розкриття її потенційних талантів та створення умов для  нормального духовного, розумового та фізичного вдосконалення.

Моя мета – виховати незалежні й творчі гармонійні особистості, справжніх патріотів нашої держави. Дітям потрібна не стільки опіка, скільки дружня порада, розумне керівництво, духовна підтримка. Але духовну підтримку надавати важко. Потрібно бути цікавим для своїх вихованців.

У своїй роботі я керуюся Декларацією прав дитини, Концепцією
національного виховання студентської молоді, Програмою національного виховання учнівської молоді Рівненщини на 2008-2020 роки та іншими нормативно-правовими документами.

Сьогодні особливо гостро  стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що  здоров’я – найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починає цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою. Без здоров’я немає щастя. Іноді діти навмисно все роблять для того,  щоб загубити своє здоров’я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на тих і яких потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це думають і лише хизуються перед друзями. Та тільки чим? Не дуже приємно і, навіть, шкода дивитися  на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров’я.

Тому моєю проблемною темою є «Формування здорового способу життя». Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби чи фізичних вад. Поняття «здоров’я»  нерозривно пов’язане  із поняттям «здоровий спосіб життя», як сценарій  життєдіяльності, спрямованої  на збереження та покращення здоров’я школяра. Тому і основу моєї роботи покладено системний підхід до формування основ здорового способу життя учнів. Я намагаюсь створити середовище, яке формує здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу за такою моделлю.

  1. Оздоровчі паузи, фізкультхвилинки.
  2. Виховні години «Кроки до здоров’я».
  3. Вікторини «Планета здоров’я».
  4. Рольові ігри  «Суд  над ворогами здоров’я», «Народний цілитель».
  5. Тренінги «Компоненти здорового способу життя».
  6. Конкурси.
  7. Виставки малюнків «Лікарські рослини Рівненщини».
  8. Бесіди: «Здорові діти – здорова нація», «Корисна їжа і здоров’я», «Про шкідливість алкоголю», «Шкідливі звички, чи життя собі на втіху», т. ін. Мета бесід – закласти бажання і прагнення залишатися здоровими на довгі роки.
  9. Диспут «Твоє здоров’я в твоїх руках».
  10. Усні журнали «Здоров’я – головне багатство», «Правильне харчування та здоровий  сон – запорука міцного здоров’я».
  11. КВК.
  12. Години спілкування: «Здоровий спосіб  життя», мета якої спонукати  учнів до аналізу способу життя свого та своєї родини, викликати бажання вести здоровий спосіб життя.

 

Разом з дітьми збираю  вирізки з газет, журналів та різні поради щодо  здорового способу життя. З батьками провела збори «Здоровий спосіб життя сім’ї як запорука  успішного формування здорового молодого покоління».

З 2008 року почала  працювати над реалізацією програми  учнівської молоді Рівненщини на 2008 – 2020 роки. Працювала над   підвищенням рівня культури, пропагувала здоровий спосіб життя, повагу до сім’ї, Батьківщини, виховувала шанобливе ставлення до державної символіки, розвивала свідоме ставлення до правил поведінки, суспільних і моральних норм життя, виховувала повагу до Конституції України та законів держави, вчила визнавати пріоритет прав людини, ознайомлювала з обрядами та традиціями, звичаями, які  побутують у регіонах Рівненщини, виховувала любов до рідної мови.

Виховувала шанобливе ставлення  до батьків, сімейних традицій, формувала вміння оцінювати власні вчинки та  вчинки товаришів, інших людей, формувала почуття гордості за свій рідний край, виховувала гуманне ставлення до людей (доброзичливість, бажання допомогти слабшим). Формувала вміння протистояти  проявам несправедливості, жорстокості, виховувала бережливе ставлення  до власного здоров’я,  особистої гігієни,  формувала вміння бачити прекрасне  у взаєминах з оточуючими, виховувала любов  і шанобливе  ставлення до них.

У 2015 – 2016 навчальному році продовжую працювати над  реалізацією програми учнівської молоді.

Виконання програми виховуватиме  громадські  особистості, духовно  осмисленого патріотизму, який  поєднує любов до рідного краю, Батьківщини, народу, повагу до законів, виховуватиме шанобливе ставлення до державної символіки, формуватиме потреби до збереження історичного, культурного та духовного спадку українського народу.

Планую провести з учнями такі бесіди: «Здоров’я та його життя, «Народна медицина», «Рецепти моєї бабусі», «Що в Україні най…, най…, най...?, «Як запобігти  захворюванням», «Правила поведінки з  вибухонебезпечними речовинами і предметами», «Що означає  бути патріотом своєї держави»,  екскурсію в музей, екскурсії в ліс, анкетування, «Мій темперамент», «Кого ми поважаємо», «Сім днів повної свободи», «Твої плани на майбутнє?», «Наскільки ти уважний», вікторини «Склади слово» і т.д.

Формувати відповідне  ставлення до виконання своїх доручень, обов’язків та  норм  поведінки  у життєдіяльності  особистості, виховуватиму бережливе ставлення  до свого здоров’я, особистої  гігієни, формуватиму бережливе ставлення  до шкільного майна;  формуватиму вміння бачити прекрасне у взаєминах з оточуючими, виховуватиму любов і шанобливе ставлення  до людей, виховуватиму позитивні риси характеру: доброти, чесності, людяності, дисциплінованості, вимогливості до себе; формуватиму вміння протистояти проявам несправедливості; сприятиму розвитку читацьких інтересів, залучатиму батьків до роботи з класом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

Матеріали до виховних годин

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

 

 

2015

З давніх-давен український народ найголовнішою цінністю в житті вважав здоров'я.

Навіть вітаючись і прощаючись, люди бажали один одному здоров'я.

Здоровенькі були, любі друзі!

Доброго вам здоров'я!

Дай, Боже, здоров'я!

Бувайте здорові!

Ходіть здорові!

Здоров'я — дар природи. Його треба шанувати, не втрачати, а примножувати. Людина, яка не хворіє, почувається впевнено, бо вона усвідомлює, що керує своїм здоров'ям, є його господарем.

«Головним скарбом життя є не землі, що ти заво­ював, не багатства, що в тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати» (Авіцена).

Здоров'я — це перша й найважливіша потреба людини. Здорові люди активні, зазвичай у доброму настрої, упевнено почуваються, менше втомлюються.

Головні підвалини здоров'я закладаються в дитя­чому та юнацькому віці, а то й значно раніше. З ди­тячих років потрібно піклуватися про своє здоров'я.

Основні складники здоров'я такі: фізичний, соціальний, психічний, духовний.

Фізичний складник здоров'я — це фізичний (тілесний, соматичний) стан дитини та її фізичний розвиток.

Фізичному здоров'ю сприяють такі вміння й на­вички:

  • фізкультурно-оздоровчі (рухова активність, формування правильної постави, виконання вправ для попередження захворювань, використання народних засобів оздоровлення, самодіагностика стану здоров'я);
  • санітарно-гігієнічні (догляд за тілом та осо­бистими речами, виконання режиму навчання й відпочинку, загартування, дотримання чистоти в приміщенні тощо);
  • культура харчування (дотримання режиму харчування, уміння складати раціон, ураховуючи реальні можливості та корисність їжі для здоров'я, уміння визначити якість продуктів, правильно їх спо­живати й зберігати тощо).

Переважна більшість науковців вважає, що спів­відношення чинників впливу на здоров'я людини є саме таким (графік).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як бути здоровими?

      1. Розумовий штурм

«Здоровий спосіб життя — це...»

  • дотримання режиму дня;
  • дотримання правил гігієни;
  • правильне харчування;
  • заняття спортом;
  • фізична праця;
  • загартування;
  • уникнення шкідливих звичок.

2.Гра «Дерево здоров'я»

  • Учися бачити прекрасне;
  • роби добрі вчинки;
  • правильно харчуйся;
  • умій керувати почуттями;
  • багато рухайся;
  • додержуйся здорового способу життя;
  • чітко організовуй розпорядок дня.

Ще в 910 р. у своїй книзі «В гармонії з безконеч­ним» лікар, учений Ральф Вальдо Грінс сказав: «До­сконале й квітуче здоров'я є нормальним природним станом життя... Бог ніколи не створював хвороб і страждань: це виключно творіння людей. Хвороби виникають від того, що люди порушують закони, за якими вони повинні жити».

Послухайте поради, як слід піклуватися про себе.

         3. Групова робота «Квітка-порадниця»

                   Друже, щоб здоровим бути,

            Треба навички здобути,

            Про здоров'я піклуватись:

            Перш за все не лінуватись.

            І здружитися зі спортом,

 

            Рідко ласувати тортом.

            Воду крижану не пити

            І ніколи не палити!

            Щоб знешкодити мікроби,

            Руки мий щоразу чисто.

            Не забудь щоденно їсти

            Овочі і фрукти різні —

            Всі вони тобі корисні.

            Вранці й ввечері, мій любий,

            Завжди-завжди ти чисть зуби.

Кожна людина повинна берегти і зміцнювати своє здоров'я. Іграшку, книжку, одяг можна купити за гроші, а здоров'я не купиш. Саме тому з раннього дитинства треба дотримуватися здорового способу життя.

Життя без їжі неможливе

Харчування — неодмінна умова нашого життя.

Без їжі Людина не може жити. З їжею ми от­римуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м'язів та інших органів. їжа забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах харчування. А ще здоров'я залежить від того, як швидко й часто ми їмо, наскільки ретельно пережовуємо їжу.

Щоб бути здоровим, потрібно знати правила харчування.

Правила харчування

  1. Їсти потрібно 4—5 разів на день в один і той самий час.
  2. Їжа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів.
  3. Корисно їсти молочні продукти, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів.
  4. Їсти потрібно правильно, добре пережовуючи.
  5. Не захоплюйтеся надмірно солодощами, виро­бами з борошна, жирною і солоною їжею!
  6. Не відволікайтеся підчас вживання їжі, не зай­майтеся іншими справами!
  7. Не переїдайте!

Для здоров'я нам потрібна їжа з доцільною кіль­кістю білків, жирів, вуглеводів, багата на вітаміни (схема).

Вітаміни — корисні для людини

Слово вітаміни походить від латинського слова віта — життя. Назва ця не випадкова. Якщо віта­мінів не вистачає, людина тяжко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту й розвитку дитячого організму.

В організм вітаміни потрапляють із їжею. Отже, потрібно знати, у яких продуктах є необхідні вітаміни.

Сценка «Ми — корисні для людини»

(Виходять діти, на головах у них шапочки з назва­ми вітамінів А, В, С, И.)

Вітаміни. Добрий день! Впізнали нас?

Ми — вітаміни,

Дуже корисні для людини.

Вітамін А. Я — вітамін А, сприяю росту, допома­гаю нормальному зору. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гар­бузі, риб'ячому жирі. (Показує указкою на таблицю «Вітаміни».)

Вітамін В. А я — вітамін В, дуже потрібний для ро­зумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Я є в житньому хлібі, вівсяних та гречаних крупах, у горосі, квасолі, жовтках яєць, печінці, м'ясі.

Вітамін С. Я — вітамін С, запобігаю простуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багаті мною капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін О. А я — вітамін Д, зміцнюю кістки, за­побігаю рахітові. Живу в молоці, печінці, риб'ячому жирі, житньому хлібі.

Усі. Хто дружить із нами буде —

Всі незгоди позабуде.

Виросте міцним, здоровим,

Переможе всі хвороби.

Учитель. Отже, діти, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхід­ними для його нормального росту й розвитку.

Для повноцінного життя людині потрібно також 60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу чи надлишок ми погано почуваємось і хворіємо на різні недуги. Де живуть мікроелементи?

Бор — овочі та м'ясо.

Йод — спаржа, буряк, чорноплідна горобина, редиска, помідори, ріпа.

Калій — капуста, картопля, огірки, петрушка, курага, ізюм.

Кальцій — яблука, абрикоси, буряк, ожина, морква, сир, вишня, яйця, виноград, зелені овочі, квасоля, мигдаль, ананаси.

Сірка — морква, огірки, свинина, інжир, суниця, цибуля, редиска.

Фосфор — боби, цвітна капуста, сир, печінка, горіхи, соя, гриби.

Фтор — питна вода, м'ясо, овочі.

Цинк — пророщена пшениця.

 

 

 

 

 

 

 

Колективна робота «їжте на здоров'я»

  • Обід без фруктів, що свято без музики.
  • Пишний, багатий обід — найбільша кара для шлунка.
  • Держи ноги в теплі, голову в холоді, живіт у го­лоді — не будеш хворіти, будеш довго жити.

Треба правильно харчуватись, щоб до лікаря не звертатись

Правильне харчування оберігає людину від хво­роб. А неправильне — спричиняє їх. Ви вже діз­налися про корисні страви, які потрібно вживати, щоб не стати неповороткими, хворими, щоб добре думалось і працювалось. Але є деякі продукти, спожи­вання яких треба обмежити. Це — цукор, жир, сіль. Від надмірного вживання солодощів люди повніють, у них псуються зуби. Жир входить до складу багатьох продуктів (м'ясо, маргарин, сало). Необхідно вжи­вати більше овочів і фруктів. М'ясо краще замінити рибою. Із жирів віддавайте перевагу олії. Надлишок солі може стати причиною багатьох захворювань.

Уміння й навички здорового способу життя формуються в молодших школярів як у навчальний, так і в позаурочний час. На уроках цей процес реалі­зується через зміст шкільних навчальних дисциплін, насамперед фізичного виховання, основ здоров'я, природознавства, читання, математики, української мови та ін.

 

Абетка здоров'я на уроках української мови

ЛЛ Лллмла лт ласощі

Пам'ять, м'ята, здоров'я, дев'ять, солов'ї

Поясніть значення слова здоров'я.

  • Гра «Шкідливі і корисні ласощі» (у формі розу­мового штурму)

Є ласощі, які здоров'я зміцнюють.

А є такі, що здоров'ю шкодять.

  • Диктант «Дбайте про здоров'я»

Скільки є на світі смачних ласощів! їх люблять їсти дорослі і діти. Але інколи в хлопчиків і дівчаток від солодкого починають боліти зуби. Що ж треба робити? Невже доведеться зовсім відмовитись від ласощів?

Їжте їх на здоров'я, але в невеликій кількості! Після вживання їжі обов'язково прополощіть рот водою. Два рази на день слід чистити зуби. Тоді вони ніколи не болітимуть.

Смачного вам!

Національна їжа українців

Найбільш поширеними стравами в Україні були ті, до яких входили рослинні складники. Каші стано­вили більшу частину народної їжі. Вони готувалися з гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, проса. Найбільш улюблені овочеві страви — це борщ, капусняк, пече­ний гарбуз та ін.

Наші предки готували різноманітні страви з кар­топлі: деруни, кльоцки, оладки. М'ясні страви були рідкістю. Споживали багато сала. Страви з птиці готували лише в неділю. Яйця їли тільки на свята. Молочні страви вживали частіше. їх давали орачам і пастухам.

Як ще зміцнювали свій організм наші предки?

Українці в давнину чистили свій організм, дотри­муючись посту. Перед великими святами завжди є піст. Постили також у середу та п'ятницю щотижня. У ці дні люди не вживали м'ясної та молочної їжі.

Робота в парах «Доповніть прислів'я»

  • Від помірної їжі — сила... (відбагатої могила).
  • Чим довше жуєш... (тим довше проживеш).
  • Бережи одяг, доки новий... (а здоров'я, поки молодий).
  • Добре здоров'я краще... (ніж найбільше багат­ство).
  • Доки здоров'я служить... (людина не тужить).

Гігієнічні вміння та навички

Формування здорового способу життя

Пам'ятайте! Після контакту зі свійськими твари­нами необхідно вимити руки теплою водою з милом.

Чистота — 2/3 здоров'я.

Правила особистої гігієни

Необхідно:

  1. Щодня вмиватися, чистити зуби вранці та вве­чері.
  2. Мити руки перед уживанням їжі, після відвіду­вання туалету.
  3. Регулярно стригти нігті.
  4. Стежити за чистотою одягу, взуття.
  5. Періодично мити голову, стежити за охайністю зачіски.
  6. Не смітити в громадських місцях.
  7. Підтримувати чистоту в класі та вдома.

Гігієна тіла

Здорова шкіра — надійний захист організму від холоду й спеки, від проникнення хвороботворних мікробів.

Необхідно постійно стежити за чистотою шкіри. Не рідше одного разу на тиждень усе тіло мити теплою водою з милом. А руки мити декілька разів на день — після гри та прогулянки, перед уживанням їжі, після спілкування зі свійськими тваринами, ро­боти на городі, прибирання й відвідування туалету. Перед сном теплою водою з милом вимити ноги.

Якщо будете дотримуватися цих вимог, то шкіра завжди буде чистою і здоровою.

Особливого догляду потребують нігті, бо під ними накопичується багато мікробів. Під час уживання їжі мікроби можуть потрапити в організм людини і спричинити різні захворювання, тому стрижіть нігті регулярно ножицями і вичищайте спеціальною щіткою.

Пам'ятайте! Брудні руки — загроза здоров'ю. Через брудні руки можна заразитися небезпечними інфекціями.

Природною прикрасою людини є волосся. Воно м'яке, має гарний блиск. Але щоб воно було здоровим і гарним, за ним потрібно ретельно доглядати.

Мийте його через кожні 6—7 днів. Для цього використовуйте шампуні.

Довге волосся розчісують із кінців, а коротке, навпаки, — починаючи від шкіри. Користуйтеся лише своїм гребінцем.

 

Л

 

І

 

Гігієна одягу, взуття

Перед тим як вибирати, що одягнути чи взути, запам'ятайте такі поради.

         1.Враховуйте, що ви будете робити. Чи зручно буде вам утому одязі, який ви одягнете?

Одяг і взуття мають бути різними для школи і до­му, для свят і прогулянок, для праці і заняття спортом.

Не рекомендується ходити постійно в кедах або кросівках. Це шкідливо і може призвести до захво­рювання ніг на плоскостопість. Цьому можна запо­бігти, якщо носити взуття на широких і невисоких підборах.

      2.Враховуйте, яка пора року і погода надворі.

Коли холодно, одягайтеся і взувайтеся так, щоб

не замерзнути, але й не спітніти, бо в обох випадках можна застудитися. У теплу погоду одяг і взуття по­винні бути легкими й вільними, пропускати повітря.

      3.Подумайте, який ви матимете вигляд.

Щоб мати завжди охайний і гарний вигляд, стежте за чистотою свого одягу і взуття, бережіть їх. Одяг чистіть від бруду щіткою чи пилососом, витріпуйте його від пилу. Щодня витирайте вологою ганчіркою взуття. Змащуйте його кремом — воно не буде швидко намокати. Якщо ж взуття намокло, то просушіть його.

Пам'ятайте! Від того, як ви одягаєтеся та взуває­теся, залежить і ваш зовнішній вигляд, і здоров'я.

Гігієна житла

Чистота і порядок в оселі — запорука здоров'я тих, хто там живе.

  1. Не смітіть. Будьте охайними.
  2. Прийшовши додому зі школи чи прогулянки, перевзуйтеся і переодягніться в домашній одяг. Усі зняті речі почистіть і заховайте в шафу.
  3. Підтримуйте порядок на своєму робочому місці.
  4. Погралися іграшками — позбирайте їх, щоб вони не лежали будь-де.
  5. Кожна річ повинна мати певне місце. Це робить людину зібраною та економить час.
  6. Провітрюйте кімнату, особливо зранку і ввечері перед сном.
  7. Щодня робіть вологе прибирання.

Мікрофон «Яким має бути приміщення, де живуть люди?»

 

Найкращі помічники при дотриманні особистої гігієни

У тітоньки Зубної Щітоньки

Виберіть правила, які допоможуть зберегти зуби здоровими та міцними.

  1. Намагайтеся щодня їсти сирі овочі та фрукти, сири, молоко.
  2. Гарячу їжу запивайте холодною водою.
  3. Не розгризайте зубами горіхи, кісточки, не гризіть олівці та інші тверді предмети.
  4. Двічі на рік відвідуйте стоматолога.
  5. Їжте якомога більше солодощів, особливо на ніч.
  6. Щоранку і щовечора чистіть зуби.
  7. Ретельно полощіть рот після кожного прийому їжі.
  8. Після чищення зубів вимийте зубну щітку й поставте її у спеціальну склянку щетинками вгору.
  9. Міняйте зубну щітку 4 рази на рік.
  10. Ніколи не користуйтеся чужою зубною щіткою.

Як за стіл сідають їсти,

Миють руки чисто-чисто,

Щоб мікроб хвороботворний,

Злий, страшний, такий потворний

В організм наш не проник,

Від води і мила зник.

Він для зору недоступний,

Але дуже вже підступний,

Бо на шкіру потрапляє,

Миті слушної чекає,

Щоб колись нас отруїти,

Може навіть з світу зжити.

Все це просто, всі це знають —

І великі, і малі,

Бо про це розповідають

Лікарі і вчителі.

І батьки дітей навчають

Жити чисто і в красі.

Все це просто, всі це знають,

Та виконують не всі.

Мікроби (мікроорганізми) бувають шкідливі і корисні.

До корисних належать:

  • ґрунтові бактерії, які підвищують родючість ґрунту;
  • бактерії для виробництва ліків;
  • молочнокислі бактерії, які використовують для одержання кефіру, сиру, ряжанки;
  • речовини, одержані з бактерій, які використову­ють для виготовлення синтетичних мийних засобів.

Але існують і шкідливі мікроорганізми. Вони ви­кликають захворювання. Це хвороботворні бактерії і віруси.

Інфекційними називаються хвороби, викликані шкідливими хвороботворними мікробами і вірусами. Як мікроби можуть потрапити в організм людини? В організм людини мікроби потрапляють через ротову порожнину разом із:

  • брудом на руках і під нігтями;
  • залишками їжі між зубами;
  • немитими овочами і фруктами;
  • крапельками слини хворої людини;
  • повітрям, де багато сміття, пилу.

Що треба робити, щоб мікроби не потрапили в організм  людини?

  • Мити руки з милом;
  • чистити зуби;
  • провітрювати приміщення;
  • робити вологе прибирання;
  • загартовуватися;
  • мити овочі і фрукти.

Часник сім недуг лікує

Багато рослин виділяють фітонциди — леткі захисні речовини, що пригнічують ріст бактерій, грибків. Це ніби повітряна оборона рослин. Фітонциди цибулі, часнику, хрону знищують усіх відомих збудників інфекційних хвороб. Соки рослин теж убивають мікроби. Ця властивість рослин використовується під час лікування деяких захворювань.

 

Бліц-інтерв'ю «Доповніть прислів'я»

  • Здоров'я маємо — не дбаємо,... (а втративши плачемо).
  • Мийся частіше —... (будеш миліший).
  • Чисте повітря —... (ворогхвороб).
  • Чиста вода —... (для хвороби біда).
  • У здоровому тілі —... (здоровий дух).
  • Гарний настрій —... (половина здоров'я).
  • Менше хвилюєшся — ... (довше проживеш).
  • Багато ходити —... (довго жити).

Режим дня

Ефективно розпоряджатися часом — дуже важлива звичка сучасної людини. Щоб раціонально використати день, треба вміти вирахувати, скільки часу піде на виконання тієї чи тієї справи. Для цього слід щодня складати список справ, які необхідно зробити за день, потім зазначити час, коли займатися кожною з них. Це і є режим дня.

Дотримання режиму дня запорука здоров'я

Важливо:

  • вставати щодня в один і той самий час;
  • регулярно займатися ранковою гімнастикою;
  • приймати їжу в установлені години;
  • чергувати розумову працю з фізичними впра­вами;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • стежити за чистотою тіла, одягу, взуття;
  • працювати і спати в добре провітрюваному приміщенні;
  • лягати спати в один і той самий час.

Причиною переважної більшості захворювань є різні порушення режиму. Безладний прийом їжі в різний час веде до шлунково-кишкових захворю­вань. Особливу увагу необхідно приділяти сну — основному й незамінному виду відпочинку. Постійне недосипання небезпечне тим, що може викликати виснаження нервової системи, ослаблення захисних сил організму, зниження працездатності, погіршення самопочуття. Перегляд кінофільмів і телевізійних передач, робота за комп'ютером, культурні заходи не повинні порушувати режим дня й проводитися за рахунок сну.

Час на перегляд телепередач і роботу за комп'ю­тером для дітей 10—11 років не повинен перевищу­вати 30 хв.

Неділя має бути днем повного відпочинку, який варто присвятити улюбленим заняттям і розвагам. Його бажано проводити на свіжому повітрі.

Відпочинок — це стан спокою або активної діяль- ) ності, що сприяє відновленню сил і працездатності.

Найкорисніші для здоров'я види відпочинку ІІ/ особисті захоплення людей, їхні хобі — музика, Щ ліплення, живопис, спорт, література, колекціо- і нування, розведення рослин. Розумно відпочи- | вати у вихідні дні, на канікулах — усе це важливо І для здоров'я.

Робота в парах «Квітка режиму дня»

Складіть пелюстки в такій послідовності, щоб відтворити розпорядок дня.

Праця — джерело здоров'я. Ваша праця — на­вчання. Фізична праця — робота м'язів тіла, розу­мова — робота мозку та органів чуття.

Чи може людина постійно працювати? — Зви­чайно, ні.

Працю потрібно чергувати з відпочинком

Будь-яка робота не буде стомливою, якщо її ви­конувати в певній послідовності, чергуючи працю з відпочинком.

Рух є природною біологічною потребою людини, особливо дітей. Діти, які мало рухаються, ростуть кволими, вередливими. Вони не впевнені у своїх силах, погано вчаться.

Щоб розвиватися, треба рухатися

Однією з головних умов збереження здоров'я дітей є підтримка притаманної їм рухової активності, яка забезпечує:

  • попередження і своєчасне зняття втоми;
  • формування в дітей мотивації до занять фізкуль­турою, спортом;
  • засвоєння дітьми навичок фізичної культури;
  • організацію активних форм відпочинку.

Кожен день має розпочинатися з ранкової гімнас­тики — зарядки, що проганяє залишки сну і заряджає бадьорістю на весь день.

Ранкова гімнастика заряджає бадьорістю на весь день

Кожен день по розпорядку

Маємо робить зарядку.

Для здоров'я вона — плюс,

Намотай собі на вус.

Здоровий розвиток дитини забезпечують фізичні вправи і фізкультхвилинки, завдяки яким підвищується рівень обміну речовин, поліпшується діяльність усіх найважливіших функціональних систем організму.

Фізкультхвилинки проводяться на кожному уро­ці. Вони є діяльним чинником формування здоров'я, запобігають надмірній утомі, порушенню постави, зору.

Фізкультхвилинки бувають:

  • динамічні;
  • ігрові;
  • дихальні;
  • зорові;
  • психологічні;
  • ритмічні.

Добираючи вправи для фізкультурної хвилинки, слід керуватися такими вимогами: вправи мають відповідати віковим особливостям дітей, бути їм відомими й охоплювати великі м'язові групи.

Момент проведення фізкультхвилинки на уроці визначає вчитель. Сигналом до виконання фізкульт­хвилинки є послаблення уваги учнів.

Перед проведенням фізкультхвилинки дітям пропонують приготуватися до виконання вправ. Пояснення слід давати спокійним тоном, щоб не ви­кликати зайвого збудження і не відвернути увагу дітей від навчального процесу.

Кожна вправа фізкультхвилинки повторюється 4—6 разів. Під час фізкультхвилинок бажано відчи­няти кватирки або вікна, якщо дозволяє погода.

Вправи виконують із різних вихідних положень: сидячи за столом, стоячи за столом, стоячи біля стола.

Під час проведення фізкультхвилинки треба стежити за тим, як діти виконують вправи.

Особливу увагу слід приділяти диханню. Важ­ливо, щоб діти дихали глибоко (вдихали через ніс, а видихали ротом), поєднуючи дихання з рухами. Якщо у вправах немає чітко обумовлених фаз вдиху і видиху, дихати треба рівномірно в довільному темпі.

Важливо проводити гімнастику для пальчиків та очей!

Гімнастика для пальчиків та очей:

Ми писали, ми трудились,

Наші пальчики втомились,

А щоб гарно дописати,

Треба пальці розім'яти.

Надзвичайно важливо, щоб навчальна діяльність була насичена різноманітними елементами рухової активності. Проведення фізкультхвилинок на уроках, організованих перерв із рухливими іграми, у тому числі на свіжому повітрі, сприяє не лише здобуттю валеологічних знань, а й фізичному розвиткові дітей.

Активний відпочинок на перервах

Організована перерва переключає увагу з на­вчального на емоційно-руховий вид діяльності, сприяє фізичному розвиткові і зміцненню здоров'я учнів.

Година здоров'я збільшує рухову активність школярів наприкінці робочого дня.

Формування правильної постави

Одна з важливих умов нормального росту й роз­витку дітей — відповідність шкільного обладнання гігієнічним вимогам. Правильно підібрана парта запобігає порушенням постави.

Загартовування

Організм людини перебуває в постійному й ті­сному зв'язку із зовнішнім середовищем. На нього впливають коливання температури повітря, волого­сті, швидкості вітру, зміни атмосферного тиску тощо.

Щоб стати витривалим, мати міцне здоров'я, не боятися застуди, треба загартовуватися.

Загартування — це підвищення стійкості організ­му до несприятливих умов.

Найпростіші способи загартування:

  • сон у приміщенні з відчиненою кватиркою;
  • прогулянки, ігри, спортивні змагання просто неба;
  • повітряні ванни;
  • сонячні ванни;
  • обтирання;
  • купання;
  • холодні ванни для ніг.

Загартований організм не боїться хвороб і холоду. Починати загартовування треба поступово. При за­гартовуванні слід дотримуватися таких принципів:

  • систематичність занять;
  • поступовість;
  • комплексне застосування загартовувальних засобів.

Розрізняйте!

Гра «Корисно — шкідливо»

Учні картками сигналізують: зелене — корисно, червоне — шкідливо.

  • Брати до рота і гризти всілякі предмети: ручки, олівці, монети.
  • Допомагати слабшим, маленьким, хворим.
  • Доглядати за власним одягом та взуттям.
  • Довго засиджуватися перед телевізором.
  • Виконувати ранкову гімнастику.
  • Вітатися під час зустрічі.
  • Смоктати палець.
  • Дотримуватися режиму дня.
  • Гризти нігті.
  • Колупатися в носі.
  • Говорити неправду.

Пам'ятайте! Здоров'я буде міцним, якщо ви здру­житеся з цілющими скарбами землі й лікарськими рослинами.

Будьте здорові!

Будьте красиві!

Будьте добрі!

Будьте щасливі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ:

"ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ СІМ'Ї ЯК ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ"

 

 

 

 

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

2015

 

Шановні батьки! В юності я захоплювалась читанням художньої літератури. І образи, які схвилювали до глибини душі, збереглися в пам'яті й досі. Один з них — трагічний образ матері, старої, висохлої, в чорному вбранні, яка двигає на плечах важке каміння, виносячи його на круту гору. Незнайомим людям ця Сізіфова праця здається дуже дивною. А знайомі перестали дивуватися, бо знають причину. Так ця жінка покутує свій великий гріх: вона народила і виростила сина, який у час війни із загарбниками став зрадником свого народу. Важко сказати, які фактори головним чином вплинули на формування іуди. Продав він Батьківщину за 30 срібняків під страхом, рятуючи шкуру. Тепер мати відчуває вину Батьківські збори: "Здоровий спосіб життя сім 7 як запорука успішного формування здорового молодого покоління" перед Богом і людьми, бо не виконала свого найголовнішого обов'язку. Її син з молоком матері мав би увібрати в себе всеперемагаючу любов до Вітчизни. На жаль, мати усвідомила це надто пізно, коли сталося непоправне. А кожні мати і батько мають усвідомити цей обов'язок. І не забувати про нього ні на мить. Про високу місію батьківства і материнства ми говоримо під час кожної нашої зустрічі. Сьогодні йтиметься про нашу відповідальність за здоров'я дітей. Що таке здоров'я? Це не тільки відсутність хвороб і наявність фізичної сили. Це і здоров'я духовне, і моральне.

Найперше поговоримо про здоров'я тіла. Без нього, як ви розумієте, неможливе щастя людини. "Здоров'я — це скарб", — сказав Монтень. А давайте відкриємо скарбничку народної мудрості, що ж думає про здоров'я наш народ.

  • Щоб працювати, треба силу мати.
  • У здоровому тілі здоровий дух.
  • Сила без голови шаліє, а розум без сили маліє.
  • Гіркий тому вік, кому треба лік.

Таких перлин багато, кожен з вас міг би пригадати ще і ще. І кожному зрозуміло, яка глибока правда захована в них.

Здоров'я нації — головний пріоритет держави. Здоров'я молодого покоління — один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Здоров'я дітей — найбільша турбота і найсокровенніша мрія батьків. Чому ж ми, на жаль, не можемо похвалитися здоров'ям нації?

Людство вступило у XXI століття. Досягнувши величезних успіхів у науці, техніці, мистецтві, на жаль, воно не стало щасливішим і здо­ровілим. Усе ж робиться в ім'я людини, щоб полегшити її працю, забезпечити комфортні умови життя. А це призводить до стрімкого науково-технічного розвитку, наслідком якого є збільшення чинників, небезпечних та шкідливих для здоров'я людини. Науково-технічного поступу вперед не зупинити. Це однозначно. Як же людині зберегти і зміцнити своє здоров'я? Наведу деякі досить-таки невеселі статистичні дані.

У світі зросли хвороби цивілізації: серцево-судинні, нервово-психологічні, онкологічні, обмінно-дистрофічні, алергічні, різко збільшилася кількість хворих на СНіД, туберкульоз та наркоманію. В останні роки в Україні помітно зросла захворюваність на СНіД (= 1 % дорослого населення).

СНіД — тяжке, смертоносне захворювання, яке називають чумою XX століття. Ліків і ефективних методів лікування поки що немає. Людина, заразившись ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини), стає беззахисною серед інших захворювань. Єдиною зброєю проти СНіДу є знання про захворювання і правила профілактики проти нього. Поду­маймо, де найімовірніше людина може заразитися? Перш за все у так званих групах ризику (наркомани, проститутки, алкоголіки тощо). Подумаймо, що приводить молодих людей у такі групи?

У наш час вживання спиртного і паління стало патологічною необ­хідністю, атрибутом проведення дозвілля, поширюється спектр мотивів пияцтва. Вживання алкоголю і тютюну для багатьох стало майже сенсом життя. Найгостріша проблема сьогодення — наркотизація неповнолітніх. Наркоманія має чітку ієрархічну структуру. Передусім — це вживання першого наркотика — тютюну. Серед його споживачів 6—8 % — діти молодших класів. Курить кожен п'ятий п'ятикласник, майже половина восьмикласників, близько 60 % випускників шкіл. Наступний наркотик — алкоголь. Чверть восьмикласників уже мають чітку орієнтацію на алкогольні напої. Серед випускників таких уже половина. У великих містах третина підлітків піддаються ранній алкоголізації.

За останні роки кількість осіб, які незаконно вживають наркотичні засоби і психотропні речовини, в Україні подвоїлась. У 2001 році становила 107,1 тис., з яких 68 % — молодь віком до 30 років, 5,4 тис. неповнолітніх, що створює безпосередню загрозу геноциду нації. Згідно з інформацією МВС України протягом 2001 року до кримінальної відповідальності за незаконні дії з наркотиками притягувалось 976 неповнолітніх (із 18, 2 тис. осіб до 29 р.), серед них 117 — це учні шкіл, 280 — ПТУ, 330 — студенти вузів. Та досить статистики. Хіба що звернемо увагу ще на деякі цифри. І хай це буде інформацією для дальших наших роздумів. Наше здоров'я залежить від:

спадковості — на 20%, рівня медицини — на 10 %, екології — на 20%, способу життя — на 50 %.

Скажіть, який із цих чинників залежать бід кожного з нас? Спосіб життя. І пов'язаний цей чинник передусім із сім'єю. Саме сім'я, її глава і Берегиня — батько і мати — планують, забезпечують і контролюють те, без чого немає життя, а саме: їжу і напої, працю і відпочинок, сон, дах над головою, захист від стресів, холоду та небезпек у природі та суспільстві, спокій, лад і гармонію у взаєминах.

Здоровий спосіб життя не тільки зберігає, а й покращує здоров'я. Чи варто пояснювати, який спосіб життя законно вважається здоровим? Звичайно, це в першу чергу здорове харчування і, добавлю, збалансоване. До речі, наші бабусі, не маючи спеціальної освіти, володіли неперевершеним мистецтвом забезпечення сім'ї отим саме здоровим і зба­лансованим харчуванням.

Азбукою істиною є те, що людина, а тим паче — дитина, підліток, юнак, повинні не менше, ніж 3 рази у день їсти свіжу гарячу страву. Я дивуюся, коли деякі учні зізнаються: "Я ніколи не снідаю. Не маю зранку апетиту". Чому здорова дитина після здорового сну (не менше восьми годин), ранкової зарядки, водних процедур не має апетиту? Вона повинна мати апетит. Інша річ, якщо наш учень не виспався, вранці ледве прокинувся, на зарядку та "процедури", ясна річ, не вистачило часу, — звідки взятися апетиту? Та ще як допізна дивився "прикольні" телепередачі, після яких важко заснути, або був у товаристві (якому?) чи, не дай Боже, викурив цигарку-дві або й спробував чогось для "кайфу"? Але то я, певне, вигадую, з нашими дітьми такого не буває — чи не так?

Звичайно, турботлива мати просто так не випустить дитини з дому, вона дасть йому грошей, щоб у школі поснідав. А от чи поснідає він у тій школі, чи купить на ті гроші солодощів, жуйки або й цигарок, — цього вже мати, звичайно, не бачить. Зате вже як прийде зі школи, з'їсть за трьох, на радість мамі чи бабусі. А в народі з давніх-давен говорили: "Сніданок з'їж сам, обідом поділися з приятелем, а вечерю віддай собакам". До речі, є люди, які саме ввечері найбільше наїдаються. А потім скаржаться на поганий сон, порушення обміну речовин, кров'яний тиск та інші болячки. Цукерки, інші солодощі для селянської дитини колись були великою радістю, бо давали їх нечасто, навіть у заможних родинах. Зате літом ласували різними ягодами, овочами, фруктами, звичайно, свіжими, а взимку — сушеними, квашеними або свіжими, збереженими в погребі. Люди дотримувалися постів. Погляньте на календар Української 'православної церкви і зверніть увагу на розміщення в році постів. Мудрі люди складали цей календар. Напевно* піклувалися не лише про здоров'я душі, а й про здоров'я тіла людини. На жаль, у наш час рідко хто цих постів дотримується. Забігаючи вперед, скажу, що піст забороняв не лише м'ясо і сало. Порядний християнин у піст не брав у рот ні чарки, ні тютюну.

Пригадуєте, у Котляревського: "Зевес тоді кружляв сивуху..." Звідки пішло слово "кружляв"? Коли збиралась .родина за столом, чарка "кружляла", тобто ходила по кругу. Звичайно, кожен перед тим, як випити, мусив ще щось і сказати. Скільки то було сказано та й переспівано, поки чарка обходила кругом столу і пляшка "оковитої" сгіорожнялася! Не те, що сьогодні: стіл заставлений пляшками. А господар вважає за честь, щоб пляшки на столі не були порожніми. Скільки б не випили, ще додає. Щоб не подумали, що жалує. Ще й "на коня" заставляє випити. І все це на очах, а нерідко й за участю дітей, підлітків, не згадуючи вже про юнаків. До речі, наші предки дітей до чаркування не залучали, більше того, діти не встрявали у розмови старших, знали своє місце. Хіба що хтось із гостей, родичів хотів поспілкуватися з дитиною. У всьому керувалися неписаними законами, традиціями, звичаями, враховували доцільність, знали межу дозволеного.

До здорового способу життя ще належить правильний режим дня, тобто чергування руху і спокою, різних видів роботи і відпочинку. Цьому, на жаль, у наших сім'ях приділяється ще менше уваги, ніж раціональному, збалансованому харчуванню. Всі ми розуміємо важливість перебування на свіжому повітрі.

Хочеться вірити, що більшість сімей, в яких зростають наші діти, ведуть здоровий спосіб життя. Але наші діти отримують інформацію не лише в сім'ї. Тому батькам потрібно обговорювати з дітьми ці питання, адже вони довіряють своїм батькам, прислухаються до їх авторитетного слова. Ще більше значення має особистий приклад батьків.

Цілком очевидно, що сім'я має двосторонній вплив на спосіб життя молодої людини. З одного боку, сім'я виступає захисним чинником, що перешкоджає появі та розвитку шкідливих звичок, з іншого, — особливим чинником, що стимулює розвиток шкідливих звичок у дітей.

Захисні чинники найбільше проявляються тоді, коли:

  • між членами сім'ї існують добрі, відверті стосунки;
  • виховання дітей передбачає прояв душевного тепла, виключає постійні ультимативні претензії;
  • батьки вірять у життєві успіхи дітей, проявляють високі батьківські очікування;
  • діти, з одного боку, включені до прийняття сімейних рішень, а з ін­шого, — мають свої власні завдання стосовно інших членів сім'ї;
  • стосунки між батьками базуються на взаємній повазі, підтримці, взаєморозумінні;
  • ставлення батьків до дітей базується на реальній зацікавленості, увазі до їхніх проблем і не обмежуються тільки розмовами, а прояв­ляються безпосередньо участю в різних аспектах життя дітей.

Негативний вплив сім'ї на спосіб життя дітей насамперед пов'язаний із внутрішньою кризою у сім'ї:

  • сімейною дезорганізованістю, яка призводить до того, що сім'я перестає вирішувати навіть елементарні проблеми утримання дитини;
  • сімейними конфліктами, які є причиною різних стресів у дітей;
  • проявом насилля (фізичного, психічного, сексуального);
  • відсутністю почуття любові та взаєморозуміння між членами сім'ї;
  • наявністю шкідливих звичок (алкоголізм, наркоманія тощо) серед членів сім'ї;
  • невимогливістю та непослідовністю санкцій стосовно проявів шкідливих звичок для здоров'я дітей, слабка дисципліна в сім'ї;
  • нереалізованим очікуванням стосовно розвитку й успіхів дитини.

Вам, молодим батькам, потрібно об'єктивною інформацією запобігати

деяким ризикам для здоров'я своїх дітей.

Адже стосовно таких ризиків, як куріння, алкоголізм, наркоманія, саме батьки можуть стати реальним джерелом знань.

Тому, шановні батьки, назавше відмовтеся від скептичного ставлення до сучасної молоді, цікавтеся її проблемами, інтересами, запитами, смаками тощо, обговорюйте їх із своїми синами та доньками, учіть їх розрізняти, що у молодіжному житті — позитивне, а що варте осуду.

Сучасними дітьми важко керувати, адже їм доступно стільки засобів різної інформації, в т. ч. шкідливої. Навіть, якщо вашим девізом життя стануть Франкові слова — "semper tiro" (завжди учень), за всім не встигнете, всього не вивчите, у чомусь ваші діти будуть більш поінфор­мовані, ніж ви. Але у вас є життєвий досвід, є міцна моральна платформа (якщо вона є), Ьідтверджена вашим сімейним життям, є ваш батьківський авторитет — і цього достатньо, щоб ваші діти, ваші дорослі діти прислухалися до батьківських порад і керувалися ними.

Бажаю Вам щастя і процвітання в сім'ях, успіхів у вихованні дітей, основою яких є і буде здоровий спосіб життя.
Рокитнівська районна державна адміністрація

Методичний кабінет

Дертівська  ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

на тему:

«Шевченкове слово

в віках не старіє»

 

 

 

 

Уклала

Жульжик Г.В.

 

 

 

 

 

 

2015

 

Господиня світлиці.

Красиво і світло в нашій світлиці,

Квіти на вікнах стоять весняні.

Сьогодні у нас — Шевченкове свято,

І хочеться всіх привітати мені.

Вчитель.

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги,

Ми вшановуєм пам'ять Шевченка.

(Запалювання свічки).

Сьогодні ми перегорнемо сторінки усного журналу. Працюватимемо за таким планом:

  1. Сторінки життя великого поета.
  2. Літературна спадщина. «Кобзар».
  3. Шевченко-художник.
  4. Народ про Шевченка.
  5. Ім'я Шевченка на карті України.
  6. Шевченкові заповіти.

Перша сторінка нашого усного журналу (демонструється макет журналу) — «Сторінки життя великого поета».

Давайте повернемось у ті далекі березневі дні 1814 року.

       1-й       учень.

У старій хатині, в кріпака колись,

В тихий день весняний хлопчик народивсь.

У тяжкій неволі ріс малий Тарас,

Він не вчився в школі, він ягнята пас.

          2-й    учень. 9 березня 1814 р. в с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Черкаська область) народився хлопчик Тарас у сім'ї кріпаків Шевченків.

         3-й    учень. Батько його — Григорій Іванович - був з роду вільних козаків. Тобто прадід його та далекі предки були вільними: жили і працювали тільки для себе і своєї сім'ї. Григорій Іванович був людиною пись­менною, тобто грамотною.

Мати — Катерина Бойко — була з бідного кріпацького роду, ніжна, добра, роботяща жінка.

4-й учень.

В похилій хаті край села,

Над ставом чистим і прозорим

Життя Тарасику дала

Кріпачка-мати, вбита горем.

Благословенна та година,

Як народила мати сина!

Учитель. Тепло материнського серця передалося і Тарасові, безрадісним було Тарасове дитинство. Перше горе, що отруїло хлопцеві серце — злидні та праця — поклали матір у домовину. їй було лиш 40 років, а хлопчикові 9 з половиною.

Тараса взяли од школи дивитися за меншими в хаті. Батько одружився вдруге, взявши вдову теж із дітьми. В хаті почалися бійки, сварки, докори, плач — пекло, що завжди буває в хаті, де повно зведенят. Мати захищає своїх, батько — своїх — і сварка готова. Так-сяк жилося, доки живий був батько. А як застудився у дорозі та помер слідом за матір'ю - сиротам не стало життя у своїй хаті.

Найбільше перепадало Тарасові, як найстаршому, до того ж упертому, правдивому і гарячому.

Учень. Помираючи, батько говорив: «Синові Тарасові з мого хазяйства нічого не треба — він не буде звичайною людиною: з нього вийде або щось гарне, або великий ледар, для нього моя спадщина або нічого не буде варта, або нічим йому не допоможе».

Учениця. В оповіданні С. Васильченка «В бур'я­нах» (показує) я читала, що якось у хаті трапилась крадіжка — у перехожого москаля вкрали 45 копійок. Мачуха напалася на Тараса. Сама вона не могла справитися з хлопцем — попрохала одного з діверів — рідного Тарасового дядька Павла. Тарас дізнався про це і втік з дому. Три дні ховався в бур'янах, читав вірші у своїй книжечці, малював квіти й дерева, де й спіймали його, сонного, мачуха й дядько. Почали катувати в сінях. Він розпачливо кричав. Почула Оксана, коли підгортала картоплю у своєї тітки. Оксана не повірила, що Тарас узяв гроші. Діти бачили ті ґроші у мачушиного Степана.

Тітка із сусідами пішли боронити Тараса, дорікали його катам, шо ті мордують сироту, бо за нього заступитися нікому.

Вибіг із хати Тарас, кричав, обурений, ридаючи, що такого дядька треба спалити. І хату, й клуню. Після цього хлопець покинув рідну хату. За ним розбіглися, як руді мишенята, його молодші брати та сестри. З того часу починаються його Поневіряння по чужих людях.

Учениця.

Ходив, шукав, що було сили,

Людей, щоб розуму навчили.

Писати вчився у дяка

І малювати в маляра.

Учень.

По селах пас чужі ягнята,

Та мачуха прогнала з хати.

У дідичка був козачком.

Аж дідич дав його навчати,

Щоб з нього також користь мати.

Постійним товаришем, надійною подругою Тараса була кучерявенька кароока Оксана. Матері думали, що колись одружать їх, сватами стануть. Та не судилося...

Учитель. Шевченків «Кобзар» - це біблія народу, це велика книга мудрості, книга любові до України. Народ, який має такого поета, як Шевченко, і таку вічну книгу, як «Кобзар», — безсмертний. Автор зібрав у ній кожну сльозинку, найменший стогін болю кріпака. Духовну велич і красу народу він підніс на найвищу височінь, чим і збагатив увесь світ.

Учень.

Кобзарем його ми звемо,

Так від роду і до роду

Кожний вірш свій і поему

Він присвячував народу.

Учениця.  

Тарасе, наш Кобзарю, всюди

Приходиш нині ти, як свій.

Тебе вітають щиро люди

На всій Україні моїй.

Учитель. Багато віршів Шевченка стали піснями.

Композитори різних країн писали музику на його вірші. Український композитор М. Лисенко, якого вважають основоположником української класич­ної музики, написав музику більше ніж на сто творів Кобзаря. Багато пісень на слова Т.Г. Шев­ченка стали народними. Одну а них ми зараз послухаємо у виконанні господарки світлиці Надії Іванівни. А ми допоможемо їй. Слова пісні — Перед вами. Музику до цієї пісні написав ще один відомий український композитор Я. Степовий.

(Звучить пісня «Зацвіла в долині червона калина»),

Шевченко художник.

Сторінка присвячена ще одному таланту Шевченка.

Тарас наймитує. У вільний від роботи час читає і малює. А по закутках, щоб ніхто не бачив його горя, плаче. Але хлопця не покидає бажання знайти людину, яка б навчила його малювати. Так він потрапляє до хлипківського маляра, який погоджується навчити хлопця малювати. Однак, пан Енгельгардт забирає його до себе в Петербург, і Тарас стає козачком.

Учень.

Хоче малювати,

Прагне він до знань,

Та за це багато

Зазнає знущань.

Учениця.

Нишком він малює Статуї в саду, Вночі пише вірші Про людську біду.

Зустріч у Петербурзі із земляком-художником Сошенком змінила долю Тараса. Він познайо­мився з художниками Брюлловим, Венеціановим, поетом Жуковським, які побачили великі здібності молодого художника і викупили його з неволі. І він виправдав їхні надії. У 1845 році закінчив Петербурзьку художню академію з двома срібними медалями і званням «вільного»\ художника. Шевченко малює портрети, картини, ілюстрації до своїх віршів. Ось подивіться, які чудові картини залишив у спадок Тарас Шевченко.

(Діти розглядають альбом і картини Т.Г. Шев­ченка).

Народ про Шевченка.

У свій час, сам того не знаючи, Шевченко своєю поезією сотворив подвиг. Його поетичне слово має чудодійну силу, воно любить і ненавидить, воно плаче і сміється, воно радіє і сумує.

Його ім'я ми славимо у своїх розповідях, народом про нього складені прислів'я та приказки.

1-й учень. Хто із Шевченкам знається, той розуму набирається.

       2-й     учень. Хто Шевченка прочитав, той багатий серцем став.

       3-й     учень. Шевченків «Кобзар» — для народу великий дар.

      4-й     учень. Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем.

       5-й     учень. Зайшовши до сусідів у будинок, я побачила прикрашений вишитим рушником портрет Шевченка. Він — як член сім'ї, як найдорожча людина.

        6-й     учень.

У нашій хаті на стіні Висить портрет у рамі. Він дуже рідний і мені, І татові, і мамі. Він стереже і хату, й нас, Він знає наші болі. Я добре знаю - це Тарас, Що мучився в неволі. Такий ріднесенький, дивись, Він мов говорить з нами, Він на портреті — мов живий, Ось-ось і вийде з рами.

       Шевченкові заповіти.        

Всього 47 років прожив Т.Г. Шевченко. 24 з них був кріпаком, 10 - в засланні, і тільки 13 — на волі.

Він був сином мужика, а став володарем в царстві духа, він був самоуком, а вказав нові, світлі шляхи професорам і ученим. Тяжка доля не змогла перетворити в іржу золото його душі, стерти його любов до людей.

10 березня — день пам'яті Шевченка. Прошу всіх встати і вшанувати його пам'ять хвилиною мовчання.

Учитель.

Поховали... Тихесенько

Україна плаче.

Поховали дух великий

І серце гаряче.

Поховала наша мати

Найкращого Сина —

«Вічну пам'ять» заспівала

Уся Україна.

Любіть Україну, як любив її поет. Читайте його твори, і ваша мова буде багатою, чистою, чарівною, бо українська мова — одна з найкращих мов світу.

Учітеся, шануйте батьків, живіть у дружбі — заповідав Шевченко.

(Звучить у грамзапису «Заповіт»),